Hamarosan felszerelésre kerül a VIPER holdjáró utolsó tudományos műszere is

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A VIPER holdjáró hónapokon belül megkaphatja negyedik, egyben utolsó tudományos műszerét, mely a The Regolith Ice Drill for Exploring New Terrain névre hallgat. A röviden csak TRIDENT nemrégiben érkezett meg a Johnson Űrközpontba, ahol a mérnökök hozzá is láttak az ellenőrzési műveletekhez.

A TRIDENT tulajdonképpen egy ütvefúró, mely 1 méter mélyre lesz képes behatolni a Hold felszínébe, hogy az úgynevezett regolitot kitermelje elemzés céljából. Amellett, hogy a berendezés méréseket fog végezni az említett regolit szilárdságával és tömörségével kapcsolatban, a felszín alatti vizsgálatokhoz a fúró hegye hőmérséklet-érzékelőt is tartalmaz.

Mint ahogyan azt írtuk, a másik három műszer már sikeres integráláson esett át, melyek a következők: MSOLO (Mass Spectrometer Observing Lunar Operations), NSS (Neutron Spectrometer System), NIRVSS (Near-Infrared Volatiles Spectrometer System). Az MSOLO júliusban, utóbbi kettő pedig augusztusban került beépítésre.

MSOLO

Az MSOLO egy kereskedelmi forgalomban is kapható tömegspektrométer, melyet átalakítottak annak érdekében, hogy ellenálljon a zord környezetnek. Segítségével elemezni fogják a holdi talaj kémiai összetételét, valamint a landolás után a környezetben lévő gázokat is figyeli majd. Utóbbit annak érdekében, hogy kiderüljön melyek azok, melyek valóban a holdfelszínről, és melyek azok, amik a leszállóegységtől származnak.

NIRVSS

A NIRVSS a spektrométerét arra fogja használni, hogy különbséget tegyen a víz és a hidroxil között, és hogy kimutassa a holdi talajban esetlegesen jelen lévő különböző típusú ásványokat és jeget, beleértve a fagyott szén-dioxidot, ammóniát és metánt.

NSS

Az NSS segítséget nyújt a tudósok számára a Holdon található víz és más potenciális erőforrások eloszlásának tanulmányozásában.

A TRIDENT fúróberendezés. Forrás: NASA/Robert Markowitz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye