Hamarosan hazaindulhat a Csang’e-5

Kapcsolódó

Nagy rekord a SpaceX-től: 20. alkalommal indult ugyanaz a Falcon-9 hordozó!

Egy újabb Starlink küldetésen érte el ezt a jelentős...

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Jó hírekkel szolgálhatunk: Kína hamarosan megkezdi a holdi talaj- és kőzetminták visszahozatalát a Földre a Csang’e-5 űrszonda keringőegysége segítségével. Legutóbbi írásunkban (dec. 6.) beszámoltunk a felszállóegység és a tárolókapszulával ellátott keringőegység leválásról. December 7-én, magyar idő szerint 23:59-kor a felszállóegység (ami eljuttatta a talajmintákat Hold körüli pályára és dokkolt a keringőegységgel) lefékezte magát hajtóműveivel, és körülbelül fél órával később becsapódott a Hold felszínébe a sikeres missziója után. A Kínai Nemzeti Űrhivatal (CNSA) állítása szerint a becsapódás sebességét a lehető legkisebbre csökkentették, hogy ne keletkezzen annyi törmelék és űrszemét a Hold felszínén.

A kínai központban található térképről egy felvétel.
Forrás: CNSA/Andrew Jones

Az ezt követő napokban nagyobb esemény nem történt a küldetést illetően. A keringőegység stabil alacsony Hold körüli pályán keringett és további méréseket végzett a Hold körül. A kínai szakemberek ellenőrzéseket hajtottak végre a szondán és felkészítették a Földre való visszatérésre. Mivel a Csang’e-5 leszállás helyszínén (43.0571 N, 51.9153 W) körülbelül tegnap délután volt naplemente, a leszállóegység a kibontott kínai zászlóval örök nyugalomra tért az Oceanus Procellarum területén (napelemek táplálták a szondát, beleértve a hőszabályzó egységet is). Érdemes megjegyezni hogy a zászlót nem a talajba szúrták, hanem csak a szondáról nyitották ki, így félrevezető lehet az az állítás hogy “Kína zászlót tűzött ki a Holdra”. Sajnos a magyar médiában is olvashattunk hasonló címeket, illetve a zászlót is sok helyen többméteresnek állították be, pedig nem nagyobb egy A4-es papírlapnál…

A leszállás előtti és utáni képek az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter felvételein
Forrás: @hervst

Magyar idő szerint ma hajnalban, 2 óra 54 perckor beindította a hajtóműveit a keringőegység és a közel körpályát egy elnyújtott Hold körüli pályává alakította. Ez volt az első ilyen manőver a kettőből. A második TEI (Trans-Earth Injection = Földi átviteli pálya) manőverre az előrejelzések szerint holnap hajnali 2 óra 25 perc kerülhet sor, de pontos időpontot egyelőre még nem tudni.

Scott Tiley rádióamatőr észlelései alapján a Csang’e-5 jelenlegi pályája.
A kínai központból egy egy pillanatkép a pályaemelés pillanatáról
Forrás: CNSA/Andrew Jones

Körülbelül 2 kilogramm talaj- és kőzetminta található a visszatérő kapszulában. Miután sikeres Földi átviteli pályára lépett a keringőegység, egy 120 órás út vár a szondára. Az út alatt pár finommanővert fog az űreszköz végrehajtani, hogy a megfelelő helyen lépjen be a kapszula a Föld légkörébe. Pár órával a leszállás előtt a kapszulát leválasztják majd a keringőegységről, így az önállóan fog belépni a légkörbe. Hőpajzsa fogja megvédeni a több ezer Celsius fokos hőmérsékletektől visszatéréskor, a sima leszállást pedig egy ejtőernyő- rendszer fogja biztosítani. A kijelölt leszállási zóna a kínai Belső-Mongólia tartományban található (ahova a Sencsou illetve az újgenerációs űrhajó visszatérő kabinjai is szoktak leszállni). Ha sikeres lesz a küldetés, Kína lesz a harmadik nemzet, mely sikeresen hozott vissza anyagmintákat a Holdról.

A küldetéssel kapcsolatos cikkeinket a Csang’e-5 címke alatt olvashatjátok.

Dark mode powered by Night Eye