Hamarosan indulhat a világűrbe az új magyar műhold

Kapcsolódó

Befejeződött a Luna-25 balesetének kivizsgálása

A kivizsgálás eredményei alapján a balesetet a fedélzeti vezérlőrendszer...

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság kiosztotta az első űrszeméttel kapcsolatos büntetést

A Federal Communications Commission, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Saturn-V és SLS

Bal oldalt látható az Apollo-4 misszió 110 méter magas...

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

Ha minden jól alakul, egy hét múlva ilyenkor már Magyarország negyedik műholdja Föld körüli pályán fog keringeni. Március 20-án, reggel 7 óra 7 perckor egy Szojuz-2 rakéta fedélzetén, az olasz Unisat-7 anyaműhold belsejében állítják pályára a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) SMOG-1 nevű zsebműholdját. A Szojuz-2/Fregat rakéta a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból fog elstartolni, és egy 550 kilométer magas napszinkron pályára fogja állítani az űreszközöket – mert nem csak a SMOG-1 és Unisat-7 fog felkerülni a világűrbe: a fő rakomány a koreai CAS500-1 földmegfigyelő műhold lesz, de négy darab GRUS optikai képalkotásra tervezett kisműhold is utazni fog az orrkúp alatt.

A SMOG-1 projekt vezetője Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense. A fejlesztőcsapat tagjairól itt lehet bővebben olvasni. Több kisműhold kibocsátása mellett az olasz Unisat-7 űrbéli méréseket is fog végezni, valamint egy rádióamatőr egységet is elhelyeztek rajta, amivel szinte bárki hozzá tud férni a műhold által lesugárzott jelekhez, megfelelő felszereléssel.

A SMOG-1 zsebműhold. Kép forrása: BME

A SMOG-1 egy ún. 1P PocketQube szabványra épített, 5 cm élhosszúságú zsebműhold. Elődjét, a SMOG-P-t ugyanilyen szabvány alapján építették. A SMOG-P világsikernek számított, ugyanis a BME csapata épített először működő zsebműholdat a világon. A 10 hónapig működő SMOG-P készítette el a világ első elektroszmog-térképét bolygónkról. Az előfutár munkáját hivatott folytatni a SMOG-1, ami szintén rendelkezik egy ún. spektrum analizátorral, ami a 700-960 MHz-es sávban fog méréseket végezni. A műhold élettartamát pár évre becsülik. Az űreszközök ilyen magasságokban kb. 10-15 évig maradnak pályán a sűrű légkörbe való visszatérés előtt, de a magyar szakemberek új megoldásának köszönhetően ezt 5-8 évre tudják majd csökkenteni, így hozzájárulva ahhoz, hogy kevesebb űrszemét keringjen alacsony Föld körüli pályán. Ezt a fékezést az oldallapi napelemek alá behelyezett lemezek segítségével érik el – ezen lapok átmágnesezéséhez a saját mozgási energiáját vonja el, így csökkentve a sebességét. A műholdat a BME egy 3 méteres reflektor antennával fogja követni, ahogy az kering a Föld körül. Mivel csak bizonyos időkben lesz Magyarország felett a műhold (és akkor is csak pár percig), rádióamatőrök is besegíthetnek a műhold adatainak letöltésében.

A Szojuz rakéta rakománya. Jobb oldalon láthatjuk a nyolcszögű szerkezetet – az Unisat-7-et, amiben vár a SMOG-1 az indításra. Kép forrása: GK Launch Services

A rakéta áramvonalazó kúpjának installálása. Kép forrása: GK Launch Services

Nagyon reméljük hogy sikeres lesz az indítás, a Masat-1, SMOG-P és ATL-1 után a SMOG-1 is reméljük bekerülhet a magyar űrsikerek közé. Ha minden jól alakul, a Spacejunkie Youtube csatornán mi is közvetítjük a reggeli startot. Tartsatok velünk élőben Magyarország 4. műholdjának pályára állításakor!

Sok sikert SMOG-1! – a Spacejunkie csapat

Dark mode powered by Night Eye