Array

Hamarosan indulhat az újabb kínai emberes küldetés

Kapcsolódó

Official: Hungary’s astronaut will fly on Axiom-4 mission

Research astronaut Tibor Kapu will fly to the International...

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

Kigördült a következő kínai emberes küldetést, a Sencsou-13-at szállító Hosszú Menetelés-2F (CZ-2F) rakétáját az indítóállásra a Csiücsüan Űrközpontban. Az első 6 hónapos missziót végrehajtó Sencsou-13 indítására továbbra sincsen hivatalos dátum (pletykák szerint október 16-a körül lehet a start legkorábban), sem pedig a személyzet nincsen hivatalosan bejelentve. Érdekesség, hogy a Sencsou-13 rakétája már június 12-e, vagyis a Sencsou-12 startja óta összeszerelve állt a felkészítő épületben arra az esetre, ha a Sencsou-12 űrhajóval történik valami a Kínai Űrállomáson. Egyes beszámolók szerint a mostani kigördülésnél is már látni lehetett a következő, Sencsou-14 rakétáját összeszerelve a felkészítő épületben.

Bár a személyzetet hivatalosan még nem jelentették be, hírek szerint a Sencsou-12 tartalékszemélyzete utazhat majd az első 6 hónapos misszióra. A tajkonauták Csaj Cse-kang, Vang Japing és Je Kuangfu lesznek. Cse-kangnak ez lenne a második űrrepülése, 2008-ban a Sencsou-7 küldetésen járt először a világűrben, míg Vang Japing lehet az első női űrhajós az új űrállomáson. Japing szintén veterán űrhajós: 2013-ban második női kínai űrhajósként járt a Tienkung-1 űrállomás fedélzetén, ahonnan órát is adott iskolásoknak. Kuangfu újonc űrhajós, de 2016 már részt vett egy az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett űrhajós gyakorlaton is.

A Sencsou-13 lesz az ötödik tervezett küldetés a Kínai Űrállomás építkezési fázisa alatt, és a második emberes misszió a jelenleg a Tienho modulból, és a Tiencsou-3 teherhajóból álló Kínai Űrállomásra. Az űrállomás 2022-ben bővül tovább jelentősen, akkor a Mengtien és Ventien tudományos modulok érkeznek majd a CSS-re (China Space Station).

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye