Array

Hamarosan indulhat az újabb kínai emberes küldetés

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Kigördült a következő kínai emberes küldetést, a Sencsou-13-at szállító Hosszú Menetelés-2F (CZ-2F) rakétáját az indítóállásra a Csiücsüan Űrközpontban. Az első 6 hónapos missziót végrehajtó Sencsou-13 indítására továbbra sincsen hivatalos dátum (pletykák szerint október 16-a körül lehet a start legkorábban), sem pedig a személyzet nincsen hivatalosan bejelentve. Érdekesség, hogy a Sencsou-13 rakétája már június 12-e, vagyis a Sencsou-12 startja óta összeszerelve állt a felkészítő épületben arra az esetre, ha a Sencsou-12 űrhajóval történik valami a Kínai Űrállomáson. Egyes beszámolók szerint a mostani kigördülésnél is már látni lehetett a következő, Sencsou-14 rakétáját összeszerelve a felkészítő épületben.

Bár a személyzetet hivatalosan még nem jelentették be, hírek szerint a Sencsou-12 tartalékszemélyzete utazhat majd az első 6 hónapos misszióra. A tajkonauták Csaj Cse-kang, Vang Japing és Je Kuangfu lesznek. Cse-kangnak ez lenne a második űrrepülése, 2008-ban a Sencsou-7 küldetésen járt először a világűrben, míg Vang Japing lehet az első női űrhajós az új űrállomáson. Japing szintén veterán űrhajós: 2013-ban második női kínai űrhajósként járt a Tienkung-1 űrállomás fedélzetén, ahonnan órát is adott iskolásoknak. Kuangfu újonc űrhajós, de 2016 már részt vett egy az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett űrhajós gyakorlaton is.

A Sencsou-13 lesz az ötödik tervezett küldetés a Kínai Űrállomás építkezési fázisa alatt, és a második emberes misszió a jelenleg a Tienho modulból, és a Tiencsou-3 teherhajóból álló Kínai Űrállomásra. Az űrállomás 2022-ben bővül tovább jelentősen, akkor a Mengtien és Ventien tudományos modulok érkeznek majd a CSS-re (China Space Station).

Dark mode powered by Night Eye