Hamarosan kezdetét veszi az újabb szimulált Mars-misszió

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Május 27-én újabb szimulált Mars-misszióra kerül sor a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában. Az itt található ún. HERA (Human Exploration Research Analog) szolgál majd a négytagú személyzet lakó- és munkahelyéül. Összesen 45 napot fognak „űrhajósként” eltölteni a HERA-ban, miközben a Mars Phobos nevű holdjára „utaznak”.

HERA (Human Exploration Research Analog) Forrás: NASA

A HERA lehetővé teszi a kutatók számára, hogy tanulmányozzák, hogyan alkalmazkodik a személyzet az elszigeteltséghez, és a bezártsághoz, mielőtt a NASA űrhajósokat küldene valódi mélyűri küldetésekre. A misszió során a személyzet tagjainak különböző tudományos és karbantartási munkát kell majd elvégeznie, ezenfelül úti céljuk végén, a Phobos „megközelítésekor” egyre nagyobb kommunikációs késedelemmel is szembesülni fognak. Mindezekre azért van szükség, hogy a kutatók megfigyelhessék, hogyan válnak az „űrhajósok” egyre önállóbbá, hogyan dolgoznak csapatként, és hogyan kommunikálnak hatékonyabban a küldetés feladatainak elvégzése érdekében.

A többi idei HERA-misszióhoz hasonlóan a HRP (Human Research Program) keretén belül 15 tanulmányt végeznek el az emberi viselkedésről. Ezek segítenek a NASA-nak abban, hogy megbízható adathalmazt hozzanak létre arról, hogyan alkalmazkodnak az egyének az űrrepülés során felmerülő kihívásokhoz. Ennek a halmaznak a felhasználásával a kutatók különféle stratégiákat dolgozhatnak ki, hogy jobban felkészítsék az űrhajósokat a Holdra irányuló Artemis-küldetésekre, és végül a Marsra irányuló utazásokra.

Elsődleges személyzet

Roberto Carlino

A Nápolyból származó Roberto Carlino a NASA Ames Kutatóközpontjának űrkutatási és robotikai mérnöke. Elsősorban a Nemzetközi Űrállomáson található ún. Astrobee robotrepülőkön, valamint az ACS3 (Advanced Composite Solar Sail System) projektben végzi munkásságát. Továbbá szoftvermérnökként dolgozott a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) műholdon is, amit exobolygók kutatására terveztek.

Carlino Nápolyban szerzett repülőmérnöki diplomát, a hollandiai Delft Műszaki Egyetemen pedig mesterdiplomát. Ezt követte újabb mesterdiplomája a római La Sapienza Egyetemen, ezúttal űrrendszerek és orbitális platformok témakörében.

Alejandro Diaz

Alejandro R. Diaz perui-amerikai repülőmérnök a kaliforniai Chino Hillsből, aki munkájával az emberes űrprogramokat kívánja segíteni. Ezzel összefüggésben végez a SpaceX avionikai interfészeivel kapcsolatban értékeléseket és elemzéseket a NASA houstoni Johnson Űrközpontjának. Korábban dolgozott a Boeing-nél, mint műszaki munkatárs, aminek során például segédkezett a Nemzetközi Űrállomás rendszereinek tervezésében, gyártásában és integrálásában is.

Diaz több diplomával is rendelkezik. A Dél-Kaliforniai Egyetemen szerzett mérnöki doktorátust, és repülőmérnöki mesterképzést. A Kaliforniai Egyetemen pedig latin-amerikai tanulmányokból mesterdiplomát.

Brad Hensley

Brad Hensley a kolorádói Longmontból származik, és a repülőgépiparban dolgozik mint rendszermérnök. Szakterülete a rugalmas, könnyű anyagokból készített eszközök tervezése és karbantartása, mint pl.: antennák és napelemtáblák. Továbbá Hensley irányítja a NASA számára a különböző telepíthető szerkezetek fejlesztésére irányuló erőfeszítéseket is.

2012-ben szerezte alapdiplomáját a memphisi Rhodes College-ban, majd 2015-ben mesterdiplomáját a Coloradoi Boulder Egyetem repülőmérnöki szakán, bioasztronautikára összpontosítva. Emellett tagja egy hivatásos hegyi kutató- és mentőcsapatnak is, és az elmúlt hat évben több mint 100 mentési eseményben vett részt.

Jennifer Milczarski

A Michigan állambeli Detroitból származik, aneszteziológus ápolónőként dolgozik, és két vállalkozása is van. Az első aneszteziológiai szolgáltatásokat nyújt, a második pedig egy ketamin-infúziós és wellness-klinika. A Michigani Állami Egyetemre járt, ahol ápolói alapdiplomával végzett. Ezt követően mesteri és doktori fokozatot szerzett aneszteziológiából.

Milczarski kutatási érdeklődése annak tanulmányozására terjed ki, hogy a pszichedelikus szerek hogyan befolyásolják a mentális egészséggel kapcsolatos betegségek kezelését.

Tartalék személyzet

Russ Klvacek

Salt Lake Cityből származik, és a Science Applications International vállalat gyárában dolgozik vezető adattudósként. Korábban egy repülőgépipari kompozitokat gyártó cégnél volt ugyanilyen munkakörben, ahol különböző modelleket fejlesztett ki az anyagok szilárdságának meghatározására, valamint a géphibák előrejelzésére és megelőzésére.

Brad Hensley, Jennifer Milczarski, Alejandro Diaz, and Roberto Carlino. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye