Hamarosan sor kerül a 2023-as év első űrsétájára

Kapcsolódó

Egy hét szünet után ismét küldetést teljesített a Falcon-9-es

Ritkán fordul elő, hogy több mint egy hétig nem...

A nap képe #1504 – John Casani

John Casani projektvezető 1977-ben egy kis zászlót tart, amelyet...

A Synspective további tíz Electron indításra kötött szerződést

A Peter Beck által állapított Rocket Lab (továbbiakban: RL)...

Ma 41 éve indult az űrbe Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő

Az STS-7 jelzésű küldetést a Challenger űrrepülőgéppel hajtották végre,...

A nap képe #1503 – Starliner és sarki fény

A Nemzetközi Űrállomás személyzete a legjobb pillanatban kapta lencsevégre...

A Nemzetközi Űrállomás két űrhajósa pénteken, azaz január 20-án tervezi végrehajtani az év első űrsétáját, mellyel a jövőbeni energiarendszer-frissítésekhez szükséges hardverek telepítését végzik majd el. A munkálatokról a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában tartott keddi, január 17-i sajtókonferencián adnak előzetest a szakértők.

A tevékenység két főszereplője Nicole Mann (NASA) és Vakata Kóicsi (JAXA) lesz, akik az állomás Quest légzsilipjéből kezdik meg útjukat, annak érdekében, hogy befejezzék az ISS menetirány szerinti jobb oldalán (starboard) található tartószerkezetre tervezett két rögzítő platform felszerelését a további napelemtábla-növelés részeként. A duó emellett befejezi az 1B főáramkörön lévő szerelőplatform telepítését, amelyet egy korábbi űrséta során kezdtek el, valamint nekilátnak hasonló munkálatokhoz az 1A főáramkörön is.

A teljes űrséta előreláthatólag hat és fél órán át fog tartani, melynek alkalmával Vakata, mint vezető piros csíkkal ellátott űrruhát visel majd, Mann pedig jelöletlen szkafanderben fogja segíteni társát a különféle szerelési műveletekben. Mindkettejük számára ez jelenti az első járművön kívüli tevékenységet (EVA).

Pózolás az EMU (Extravehicular Mobility Unit) űrruhával. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye