Hamarosan sor kerül a 2023-as év első űrsétájára

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A Nemzetközi Űrállomás két űrhajósa pénteken, azaz január 20-án tervezi végrehajtani az év első űrsétáját, mellyel a jövőbeni energiarendszer-frissítésekhez szükséges hardverek telepítését végzik majd el. A munkálatokról a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában tartott keddi, január 17-i sajtókonferencián adnak előzetest a szakértők.

A tevékenység két főszereplője Nicole Mann (NASA) és Vakata Kóicsi (JAXA) lesz, akik az állomás Quest légzsilipjéből kezdik meg útjukat, annak érdekében, hogy befejezzék az ISS menetirány szerinti jobb oldalán (starboard) található tartószerkezetre tervezett két rögzítő platform felszerelését a további napelemtábla-növelés részeként. A duó emellett befejezi az 1B főáramkörön lévő szerelőplatform telepítését, amelyet egy korábbi űrséta során kezdtek el, valamint nekilátnak hasonló munkálatokhoz az 1A főáramkörön is.

A teljes űrséta előreláthatólag hat és fél órán át fog tartani, melynek alkalmával Vakata, mint vezető piros csíkkal ellátott űrruhát visel majd, Mann pedig jelöletlen szkafanderben fogja segíteni társát a különféle szerelési műveletekben. Mindkettejük számára ez jelenti az első járművön kívüli tevékenységet (EVA).

Pózolás az EMU (Extravehicular Mobility Unit) űrruhával. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye