Hamarosan sor kerül a 2023-as év első űrsétájára

Kapcsolódó

Starlink-misszióval zárta a hónapot a SpaceX

Túl van a 240. misszióján a SpaceX, melynek alkalmával...

A nap képe #1121 – LEGO figurák a magasban

1000 db LEGO-asztronauta utazott ballonok segítségével 34 kilométeres magasságba...

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Frissítés 05.31.: 10 napos missziójuk után az Ax-2 személyzete épségben...

A Nemzetközi Űrállomás két űrhajósa pénteken, azaz január 20-án tervezi végrehajtani az év első űrsétáját, mellyel a jövőbeni energiarendszer-frissítésekhez szükséges hardverek telepítését végzik majd el. A munkálatokról a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában tartott keddi, január 17-i sajtókonferencián adnak előzetest a szakértők.

A tevékenység két főszereplője Nicole Mann (NASA) és Vakata Kóicsi (JAXA) lesz, akik az állomás Quest légzsilipjéből kezdik meg útjukat, annak érdekében, hogy befejezzék az ISS menetirány szerinti jobb oldalán (starboard) található tartószerkezetre tervezett két rögzítő platform felszerelését a további napelemtábla-növelés részeként. A duó emellett befejezi az 1B főáramkörön lévő szerelőplatform telepítését, amelyet egy korábbi űrséta során kezdtek el, valamint nekilátnak hasonló munkálatokhoz az 1A főáramkörön is.

A teljes űrséta előreláthatólag hat és fél órán át fog tartani, melynek alkalmával Vakata, mint vezető piros csíkkal ellátott űrruhát visel majd, Mann pedig jelöletlen szkafanderben fogja segíteni társát a különféle szerelési műveletekben. Mindkettejük számára ez jelenti az első járművön kívüli tevékenységet (EVA).

Pózolás az EMU (Extravehicular Mobility Unit) űrruhával. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye