Hamarosan sor kerül az első európai Virgin Orbit indításra

Kapcsolódó

Kísérlet céljából fürjtojásokat küldenek az ISS-re

2023 decemberében japán fürjtojásokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra, hogy...

Még egy lépéssel közelebb a ULA a Vulcan első repüléséhez

Múlt éjjel hajtották végre az első hajtóműtesztet az újgenerációs...

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

Tegnapi közleményében jelentette be a Virgin Orbit, hogy megállapodást írtak alá a Space Forge nevű walesi magánvállalattal, amely legelső űreszközének felbocsátására készül egy kisméretű műhold formájában. A most kötött megállapodás szerint már idén nyáron sor kerülhet a newquay-i Spaceport Cornwallról történő indításra, amit a megszokottak alapján a Virgin Orbit egy Boeing 747-es repülőgéppel indított LauncherOne rakétával hajt majd végre. Ez történelmi jelentőségű lesz mindkét fél számára, hiszen első alkalommal kerül sor ilyen indításra Európából.

A Space Forge nem rég egy igen komoly tervet hozott nyilvánosságra: világelsőként szeretnék elindítani és vissza is juttatni a Földre a ForgeStar nevű kis űrjárművüket, mely újrhasználható szállítóplatformként jelentene innovatív és gazdaságos megoldást a későbbi partnerek számára, akik valamilyen hasznos terhet kívánnak az űrbe juttatni. Később a kínálatukat már az űrben gyártható eszközökre is szeretnék kiterjeszteni, ami egyrészt lehetőséget jelenthet a világűrben jellemző mikrogravitációs-, hőmérsékleti és vákuum- tényezők kihasználására a gyártás során (amikre a Földön nincs, vagy csak nehezen van lehetőség), másrészt a környezetvédelem szempontjából is fontos előrelépés lehet a károsanyag-kibocsátások csökkentésével.

Most az első lépést szeretné megtenni a walesi cég, és sikeresen űrbe juttatni és működtetni egy kisméretű műholdat, amivel sokat tanulhatnak egy Föld körül keringő űreszköz üzemeltetésében. A Virgin Orbit is profitálhat a küldetésből, hiszen ha sikeresen végrehajtják az indítást, azzal további európai megrendelésekhez juthatnak. Mi itt Európában pedig végre egy űrbe történő indításnak örülhetünk, még ha egyelőre nem is egy hagyományos, felszínről történő rakétaindításra fog sor kerülni.

Dan Hart, a Virgin Orbit, és Andrew Bacon, a Space Forge elnök-vezérigazgatója írta alá a megállapodást. Fotó: Virgin Orbit

Dark mode powered by Night Eye