Hamarosan sor kerül az első európai Virgin Orbit indításra

Kapcsolódó

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A nap képe #1475 – Perseverance és a Jezero-kráter

A Perseverance marsjáró, és a poros Jezero-kráter.

Tegnapi közleményében jelentette be a Virgin Orbit, hogy megállapodást írtak alá a Space Forge nevű walesi magánvállalattal, amely legelső űreszközének felbocsátására készül egy kisméretű műhold formájában. A most kötött megállapodás szerint már idén nyáron sor kerülhet a newquay-i Spaceport Cornwallról történő indításra, amit a megszokottak alapján a Virgin Orbit egy Boeing 747-es repülőgéppel indított LauncherOne rakétával hajt majd végre. Ez történelmi jelentőségű lesz mindkét fél számára, hiszen első alkalommal kerül sor ilyen indításra Európából.

A Space Forge nem rég egy igen komoly tervet hozott nyilvánosságra: világelsőként szeretnék elindítani és vissza is juttatni a Földre a ForgeStar nevű kis űrjárművüket, mely újrhasználható szállítóplatformként jelentene innovatív és gazdaságos megoldást a későbbi partnerek számára, akik valamilyen hasznos terhet kívánnak az űrbe juttatni. Később a kínálatukat már az űrben gyártható eszközökre is szeretnék kiterjeszteni, ami egyrészt lehetőséget jelenthet a világűrben jellemző mikrogravitációs-, hőmérsékleti és vákuum- tényezők kihasználására a gyártás során (amikre a Földön nincs, vagy csak nehezen van lehetőség), másrészt a környezetvédelem szempontjából is fontos előrelépés lehet a károsanyag-kibocsátások csökkentésével.

Most az első lépést szeretné megtenni a walesi cég, és sikeresen űrbe juttatni és működtetni egy kisméretű műholdat, amivel sokat tanulhatnak egy Föld körül keringő űreszköz üzemeltetésében. A Virgin Orbit is profitálhat a küldetésből, hiszen ha sikeresen végrehajtják az indítást, azzal további európai megrendelésekhez juthatnak. Mi itt Európában pedig végre egy űrbe történő indításnak örülhetünk, még ha egyelőre nem is egy hagyományos, felszínről történő rakétaindításra fog sor kerülni.

Dan Hart, a Virgin Orbit, és Andrew Bacon, a Space Forge elnök-vezérigazgatója írta alá a megállapodást. Fotó: Virgin Orbit

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye