Hamarosan távozik a Pirsz modul

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Két nappal az orosz Nauka kutatómodul indítása után, július 23-án választhatják le a Pirsz kikötőmodult a Nemzetközi Űrállomásról – jelentette be a Roszkoszmosz. Erre azért van szükség, hogy a Nauka modul rá tudjon dokkolni Zvezda szervizmodul nadir, vagyis Föld felé néző csatlakozási pontjára, melyet most a Pirsz foglal el. A lekapcsolódást követően a Progressz MSz-16 teherűrhajó fog felelni az eltávolodási manőverekért az ISS-től, és bizonyos idővel később a hajtóműveivel egy fékezőmanővert fog elvégezni, így a páros majd visszatér, és elég a Föld sűrűbb légkörében.

A Pirsz modult (másnéven DC-1 vagy Docking Compartment-1) 2001. szeptember 14-én állították pályára egy Szojuz-U hordozórakéta segítségével, és egy módosított Progressz-M teherűrhajó szolgált utolsó fokozatként. Ez a Progressz DC-1 nevet viselte, és a két felső tárolóegység helyett a Pirsz volt rácsatlakoztatva a szervizmodulra. A Nemzetközi Űrállomás építéséről egy cikksorozatunkban részletesen olvashattok.

2001-es indítása óta fontos szerepet töltött be a kikötőmodul az orosz szegmens, és az egész Nemzetközi Űrállomás életében. Főképp Szojuz- és Progressz hajók dokkolására használták, de az orosz fél űrsétákat is bonyolított le innen, két zsilipajtó is található itt külön erre a célra. Képes üzemanyag-áttöltést végezni az éppen dokkolt űrhajó és a Zvezda/Zarja modulok között, és az orosz Orlan szkafandereket is itt tárolják. Tervezett élettartama 2006-ig szólt, de mivel nem tapasztaltak különösebb problémákat a szerkezettel, így tovább folytathatta az űrbéli karrierjét.

A Pirsz modul az orosz szegmensen. Kép forrása: Roszkoszmosz.

Viszlát Pirsz, üdvözlet Nauka! Na de képes helyettesíteni az új kutatómodul a régi képességeit? Természetesen nem mindet, mert nem is erre tervezték. A Nauka modul is kap majd még egy kiegészítést a Föld felé néző oldalon, ami nem más mint a Pricsal (Prichal, UM-1) kikötőmodul. A Pirszhez hasonló, gömb alakú modult szintén Szojuz rakétával fogják felbocsátani még várhatóan az év végén, és egy Szojuz/Progressz kikötőként fog szolgálni. Szergej Krikaljev volt legendás kozmonauta, jelenlegi főtanácsadó (nemrég távozott az emberes űrprogram éléről) egy korábbi nyilatkozata szerint a Pricsal 100%-ban készen áll az indulásra, és csak a Nauka modultól függ a menetrend.

Dark mode powered by Night Eye