Harmadik hónap, harmadik indítás a Rocket Lab vállalattól

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Ma délután került sor az Owl Night Long fantázianévre keresztelt küldetés lebonyolítására, melyet ismét a Synspective Inc. megbízásából kiviteleztek. A cég visszatérő ügyfele a Rocket Lab-nek, hiszen ezzel az indítással már a negyedik alkalommal vették igénybe az amerikai-új-zélandi vállalat Electron hordozóját. Ahogyan az elmúlt két indítás, úgy ez is a Mahia-félszigeten található LC-1B startállásról vette kezdetét, a hasznos teher pedig egy nagyjából 100 kilogrammos műhold, a StriX (StriX-3) volt.

Az ezúttal feláldozhatóként induló rakéta magyar idő szerint 16:03-kor gyújtotta be 9 darab, RP-1 (finomított kerozin) és LOX (cseppfolyósított oxigén) keverékkel üzemelő Rutherford hajtóművét, melyek könnyedén a magasba emelték a 18,5 méteres hordozót. Ezt követően szintén minden az előírtaknak megfelelően lezajlott, mely műveleteket megkoronázta a műhold leválása, ami 561 km magas napszinkron pályán fog tevékenykedni a Synspective konstellációjának újdonsült tagjaként.

A Synspective Inc. egy japán földi képalkotással foglalkozó vállalat, amely saját, szintetikus apertúrájú radarral rendelkező műholdkonstelláció (SAR – Synthetic Aperture Radar) kiépítésén fáradozik. A fő cél, hogy olyan képeket szolgáltassanak, amelyek képesek érzékelni a Föld felszínének milliméteres szintű változásait, és nem függnek az időjárási körülményektől vagy a napszaktól. Terveik szerint a konstelláció 2026-ig 30 darab szatellitet fog felsorakoztatni.

A Rocket Lab mint említettük nem először szállít űreszközt a Synspective számára; 2020 decemberében a StriX-α (The Owl’s Night Begins), 2022 februárjában a StriX-β (The Owl’s Night Continues), 2022 szeptemberében pedig a StriX-2 műholdat (The Owl Spreads It’s Wings). Láthatjuk, hogy a bagoly visszatérő eleme a misszióknak, ennek oka, hogy a StriX szatelliteket az uráli bagoly tudományos nevéről, a „Strix uralensis”-ről nevezték el.

Forrás: Joseph Baxter
Dark mode powered by Night Eye