Harmadik szerencsés 13-as a Falcon-9 flottában, újabb SpaceX siker a Starlink 4-22 indításon

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A hétvégére is jutott egy SpaceX-indítás: ma délután 16:20-kor újabb Falcon-9 emelkedett a magasba, rakterében 53 Starlink műholddal, ami ismét a negyedik réteget gyarapította. Ezúttal egy újabb veterán hordozórakéta, a B1051 indult el 13. útjára, ami a harmadik olyan első fokozat, mely elérte ezt a rekordnak számító indítási mutatót.

A mai indítást a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról hajtották végre, bár sokáig csak 50%-os volt a kedvező időjárás valószínűsége Floridában és az Atlanti-óceánon kijelölt leszállási zónában. A Falcon-9 mindkét fokozata tökéletesen látta el feladatát, az első fokozat visszatért a „Just Read The Instructions” drónhajóra, a második fokozat pedig hat perces hajtóműves gyorsító- és pályaemelő művelet után 232×338 km-es, 53,22° inklinációjú pályára állt. Tizenöt perccel a start után már le is váltak sikeresen a műholdak, mely egyúttal azt is jelenti, hogy 1000 fölé fog emelkedni a negyedik rétegben működő szatellitek száma, miután a ma felbocsátott csoport sikeresen eléri a kijelölt operatív keringési pályáját, összességében pedig már 2551-re nőhet a teljes műholdflotta száma. A SpaceX viszont nem lassít a Starlink-felbocsátások ütemén, ugyanis eben a hónapban még két indítást terveznek, 1-1 misszió fog indulni Cape Canaveral-ből és Vandenbergből.

A nagy páratartalmú levegő és a rakéta sebessége páratölcsért képez az áramvonalazó raktérborítás körül. Forrás: SpaceX

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye