Három koncepciót választottak ki a holdi nukleáris energiaellátással kapcsolatban

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Az amerikai űrhivatal és a U.S. Department of Energy (DOE) az űrbeli nukleáris technológiák fejlesztése érdekében három koncepciós javaslatot választott ki, mely egy olyan felszíni maghasadásos energiaellátó rendszer tervezésérére irányul, ami az évtized végére készen állhat a Holdon történő demonstrációra. Ez a technológia az Artemis égisze alatt zajló jövőbeli felfedezéseket szolgálná. A projekt a Fission Surface Power nevet viseli, melyet a NASA clevelandi Glenn Kutatóközpontja irányít.

Feltehetjük a kérdést, hogy miért pont a nukleáris rendszerre esett a választás? Egyrészt más energiaellátó rendszerekhez képest viszonylag kicsi és könnyű, másrészt megbízható, és folyamatos energiaellátást tesz lehetővé a helytől, a rendelkezésre álló napfénytől és más természetes környezeti körülményektől függetlenül. A szerződések értéke egyenként körülbelül 5 millió dollár, mely egy 40 kilowattos, holdi környezetben legalább 10 évig üzemképes, hasadásos energiarendszer kezdeti tervezési koncepciójának kidolgozását finanszírozza.

Az említett 12 hónapos szerződések a Idaho National Laboratory által kerültek odaítélésre 3 vállalat számára, annak érdekében, hogy mindegyikük előzetes terveket dolgozzon ki. A vállalatok a következőek: a Lockheed Martin, mely a BWXT és a Creare vállalatokkal fog együttműködni, a Westinghouse of Cranberry Township az Aerojet Rocketdyne közreműködésével, és az IX of Houston, az Intuitive Machines és az X-Energy közös vállalata. Utóbbi a Maxarral és a Boeinggel karöltve fog dolgozni.

Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye