Három koncepciót választottak ki a holdi nukleáris energiaellátással kapcsolatban

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Az amerikai űrhivatal és a U.S. Department of Energy (DOE) az űrbeli nukleáris technológiák fejlesztése érdekében három koncepciós javaslatot választott ki, mely egy olyan felszíni maghasadásos energiaellátó rendszer tervezésérére irányul, ami az évtized végére készen állhat a Holdon történő demonstrációra. Ez a technológia az Artemis égisze alatt zajló jövőbeli felfedezéseket szolgálná. A projekt a Fission Surface Power nevet viseli, melyet a NASA clevelandi Glenn Kutatóközpontja irányít.

Feltehetjük a kérdést, hogy miért pont a nukleáris rendszerre esett a választás? Egyrészt más energiaellátó rendszerekhez képest viszonylag kicsi és könnyű, másrészt megbízható, és folyamatos energiaellátást tesz lehetővé a helytől, a rendelkezésre álló napfénytől és más természetes környezeti körülményektől függetlenül. A szerződések értéke egyenként körülbelül 5 millió dollár, mely egy 40 kilowattos, holdi környezetben legalább 10 évig üzemképes, hasadásos energiarendszer kezdeti tervezési koncepciójának kidolgozását finanszírozza.

Az említett 12 hónapos szerződések a Idaho National Laboratory által kerültek odaítélésre 3 vállalat számára, annak érdekében, hogy mindegyikük előzetes terveket dolgozzon ki. A vállalatok a következőek: a Lockheed Martin, mely a BWXT és a Creare vállalatokkal fog együttműködni, a Westinghouse of Cranberry Township az Aerojet Rocketdyne közreműködésével, és az IX of Houston, az Intuitive Machines és az X-Energy közös vállalata. Utóbbi a Maxarral és a Boeinggel karöltve fog dolgozni.

Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye