Háromból kettő: pályán a Türksat-5B

Kapcsolódó

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

A nap képe #1245 /Apollo és Artemis/ – A személyzet

A bal oldali felvételen az Apollo-17 űrhajósai; Ronald Evans,...

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

A SpaceX új tempót diktál év végén: a tegnapi sikeres Starlink-misszió után ma reggel 4 óra 58 perckor egy második Falcon-9 is útnak indult, rakterében Törökország legújabb polgári-katonai távközlési műholdjával, a Türksat-5B-vel. Ezúttal a floridai Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 jelzésű startkomplexumából vezényelték le a pályára állítást. Ez volt az amerikai cég 30. indítása idén, az utolsóra pedig kedden délelőtt fog sor kerülni, aminek keretében egy teherszállító Dragon űrhajót fognak felbocsátani a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX legújabb drónhajója, A Shortfall of Gravitas teljesített szolgálatot az indításkor, körülbelül 661 kilométerre az Egyesült Államok keleti partjától. Dolga végeztével a B1067.3 első fokozat egy fékezőmanőverrel belépett a Föld sűrűbb atmoszférájába, ahol az aerodinamikai terelőrácsai (grid fin) segítségével kormányozta magát a drónhajó felé, majd egy darab Merlin hajtómű beindításával épségben leszállt rá. A CRS-22 utánpótlás- és Crew-3 személyzetes küldetések után ez volt a harmadik sikeres repülése és visszatérése ennek a boosternek. Az érzékeny berendezésekkel ellátott műholdat két darab áramvonalazó orrkúp védte az emelkedési fázis során, amiket a légkörből való kilépés után leválasztottak – érdemes megjegyezni, hogy ezek is többször használhatóak, és a Türksatot körülölelő orrkúpok is már veterán darabnak számítottak.

A Türksat-5B útja a világűrbe. Kép forrása: Michael Cain/Spaceflight Now

A Falcon-9 második fokozata először egy alacsony magasságú parkolópályára állt a hasznos teherrel együtt, majd a megfelelő időpontban egy újabb gyorsítással közel 35 ezer kilométeres magasságba emelte a pálya földtávoli pontját – ezt nevezzük geostacionárius átviteli pályának (GTO). Ez után következett a Türksat-5B hold leválasztása, amivel sikerrel zárult a cég idei utolsó előtti indítása.

A részben polgári, részben katonai célú Türksat-5B a török Türksat A.Ş. telekommunikációs vállalat flottájának legújabb, egyben legfejlettebb darabja, ami televíziós adásokat, illetve általános távközlési szolgáltatásokat nyújt majd Törökország, Európa és a Közel-Kelet számára. A Türksat-5B a flotta ötödik tagja lesz a Türksat-3A, -4A, -4B és -5A után, a műholdat pedig az Airbus Defense and Space cég gyártotta. Az űreszköz X-sávban működő, katonai célú transzpondereit a török Aselsan Electronic Industries cég fejlesztette, és Törökország katonai alakulait fogja kiszolgálni. További részletek a profilunkban olvashatók. Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy videókonferenciában is megköszönte Elon Musk SpaceX-alapítónak, hogy idén két műholdjukat is a világűrbe juttatták.

A Türksat-5B művészi ábrázolása. Kép forrása: Türksat A.Ş.

Dark mode powered by Night Eye