HASTE: a Rocket Lab új hordozórakétája

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Az amerikai-új-zélandi Rocket Lab (a továbbiakban: RL) a mai napon hivatalosan is bejelentette új szuborbitális járművét, mely a HASTE névre hallgat. A Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron, mint az a nevében is benne van, az Electron kis teherbírású hordozórakétából lett kifejlesztve, és hiperszonikus tesztrepülések végrehajtására hivatott. Az RL által közzétett információk alapján a HASTE első indítására valamikor 2023 első félévében kerülhet sor, ám a küldetésben érdekelt ügyfél kilétére nem derült fény.

„A HASTE fejlesztéséhez egy jól bevált járművet, az Electront vettük alapul, és kifejezetten úgy alakítottuk ki, hogy a meglévő virginiai indítóhelyünkről gyakori és költséghatékony hiperszonikus, valamint szuborbitális tesztelési lehetőségeket biztosítsunk. Fontos, hogy a HASTE egy kész, már most repülésre alkalmas hordozórakéta, amelynek első példánya jelenleg a virginiai Wallopsban található létesítményünkben készül az elkövetkező hónapokban történő indítására.” – mondta Brian Rogers, az RL kormányzati indításokért felelős igazgatója.

Forrás: Rocket Lab

Az újonnan bejelentett rakéta ugyanazt a szénkompozit szerkezetet és 3D nyomtatott Rutherford-hajtóműveket alkalmazza, mint az Electron, de egy módosított végfokozattal (kick stage) rendelkezik. Utóbbi változtatás 700 kilogrammra növeli a kapacitást. Továbbá nagyobb hasznos teher befogadására alkalmas, testre szabható áramvonalazó raktérborítást is kínálnak.

Az RL egyébként már több megbízással is rendelkezik, melyek hiperszonikus tesztekre irányulnak. Ilyen ügyfelek például a Dynetics, a Defense Innovation Unit (DIU), valamint a Missile Defense Agency Targets and Countermeasures (MDA/TC). Utóbbi partnerség például egy most befejezett tanulmány elvégzését foglalja magában, amely különböző hasznos terhek értékelésére irányul.

Dark mode powered by Night Eye