HASTE: a Rocket Lab új hordozórakétája

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Az amerikai-új-zélandi Rocket Lab (a továbbiakban: RL) a mai napon hivatalosan is bejelentette új szuborbitális járművét, mely a HASTE névre hallgat. A Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron, mint az a nevében is benne van, az Electron kis teherbírású hordozórakétából lett kifejlesztve, és hiperszonikus tesztrepülések végrehajtására hivatott. Az RL által közzétett információk alapján a HASTE első indítására valamikor 2023 első félévében kerülhet sor, ám a küldetésben érdekelt ügyfél kilétére nem derült fény.

„A HASTE fejlesztéséhez egy jól bevált járművet, az Electront vettük alapul, és kifejezetten úgy alakítottuk ki, hogy a meglévő virginiai indítóhelyünkről gyakori és költséghatékony hiperszonikus, valamint szuborbitális tesztelési lehetőségeket biztosítsunk. Fontos, hogy a HASTE egy kész, már most repülésre alkalmas hordozórakéta, amelynek első példánya jelenleg a virginiai Wallopsban található létesítményünkben készül az elkövetkező hónapokban történő indítására.” – mondta Brian Rogers, az RL kormányzati indításokért felelős igazgatója.

Forrás: Rocket Lab

Az újonnan bejelentett rakéta ugyanazt a szénkompozit szerkezetet és 3D nyomtatott Rutherford-hajtóműveket alkalmazza, mint az Electron, de egy módosított végfokozattal (kick stage) rendelkezik. Utóbbi változtatás 700 kilogrammra növeli a kapacitást. Továbbá nagyobb hasznos teher befogadására alkalmas, testre szabható áramvonalazó raktérborítást is kínálnak.

Az RL egyébként már több megbízással is rendelkezik, melyek hiperszonikus tesztekre irányulnak. Ilyen ügyfelek például a Dynetics, a Defense Innovation Unit (DIU), valamint a Missile Defense Agency Targets and Countermeasures (MDA/TC). Utóbbi partnerség például egy most befejezett tanulmány elvégzését foglalja magában, amely különböző hasznos terhek értékelésére irányul.

Dark mode powered by Night Eye