HASTE: a Rocket Lab új hordozórakétája

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Az amerikai-új-zélandi Rocket Lab (a továbbiakban: RL) a mai napon hivatalosan is bejelentette új szuborbitális járművét, mely a HASTE névre hallgat. A Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron, mint az a nevében is benne van, az Electron kis teherbírású hordozórakétából lett kifejlesztve, és hiperszonikus tesztrepülések végrehajtására hivatott. Az RL által közzétett információk alapján a HASTE első indítására valamikor 2023 első félévében kerülhet sor, ám a küldetésben érdekelt ügyfél kilétére nem derült fény.

„A HASTE fejlesztéséhez egy jól bevált járművet, az Electront vettük alapul, és kifejezetten úgy alakítottuk ki, hogy a meglévő virginiai indítóhelyünkről gyakori és költséghatékony hiperszonikus, valamint szuborbitális tesztelési lehetőségeket biztosítsunk. Fontos, hogy a HASTE egy kész, már most repülésre alkalmas hordozórakéta, amelynek első példánya jelenleg a virginiai Wallopsban található létesítményünkben készül az elkövetkező hónapokban történő indítására.” – mondta Brian Rogers, az RL kormányzati indításokért felelős igazgatója.

Forrás: Rocket Lab

Az újonnan bejelentett rakéta ugyanazt a szénkompozit szerkezetet és 3D nyomtatott Rutherford-hajtóműveket alkalmazza, mint az Electron, de egy módosított végfokozattal (kick stage) rendelkezik. Utóbbi változtatás 700 kilogrammra növeli a kapacitást. Továbbá nagyobb hasznos teher befogadására alkalmas, testre szabható áramvonalazó raktérborítást is kínálnak.

Az RL egyébként már több megbízással is rendelkezik, melyek hiperszonikus tesztekre irányulnak. Ilyen ügyfelek például a Dynetics, a Defense Innovation Unit (DIU), valamint a Missile Defense Agency Targets and Countermeasures (MDA/TC). Utóbbi partnerség például egy most befejezett tanulmány elvégzését foglalja magában, amely különböző hasznos terhek értékelésére irányul.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye