Használt radioaktív anyaggal működő radioizotópos meghajtási rendszert fejleszt egy amerikai startup cég

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

A Zeno Power Systems nevű magánvállalat az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumával együttműködve dolgozza ki az újrafelhasználási módozatokat.

Néhány napja jelentette be a Zeno Power Systems magáncég, hogy a U.S. Department of Energy-vel (DOE – az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma) karöltve dolgoznak egy olyan meghajtási rendszeren, mely újrafelhasznált radioaktív anyaggal működik.

A megállapodás értelmében a Zeno nagy mennyiségű stroncium-90-hez fog hozzáférni, mely egy olyan radioizotóp, ami fissziós (maghasadási folyamatot alkalmazó) atomreaktorok melléktermékeként keletkezik. A cég az anyagot radioizotópos energiaforrásokon alapuló (angolul radioisotope power sources, RPS system) rendszerek építésére fogja használni. Ezek olyan kompakt eszközök, amelyek az izotópokból származó hőt elektromos árammá alakítják. A NASA évtizedek óta használ RPS-rendszereket mélyűri küldetésekhez, de ezek a rendszerek a plutónium-238 izotópból nyerik az energiát, amely korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. A Zeno olyan RPS rendszert tervezett kis műholdakhoz, amelyeket stroncium-90 táplál.

A 2018-ban alapított, seattle-i és washingtoni székhelyű vállalat már most is több nemzetbiztonsági és mélyűri felfedezésekhez kapcsolódó szerződéssel rendelkezik, ezen kívül pedig az Amerikai Haditengerészet mélytengeri feladatokkal is megbízta már őket. Az első RPS-rendszerrel működő műholdat 2026-ra fogják legyártani az Amerikai Légierő számára.

A DOE Oak Ridge-i Környezetgazdálkodási Hivatala (OREM) a Zenoval együttműködve nagy mennyiségű stroncium-90-et hasznosít újra egy, az 1980-as évek közepén a tennessee-i Oak Ridge National Laboratory-ban épített, de üzembe soha nem helyezett radioizotópos termoelektromos generátorból. A DOE hozzájárulása nélkül a generátor várhatóan további 30 évig raktáron maradt volna, mielőtt az OREM megsemmisíti, azonban a minisztérium végül átadta a cégnek a berendezést. A hivatal vezetője, Jay Mullis úgy nyilatkozott, hogy ezzel a megállapodással mindenki jól jár, hiszen egyrészt jelentős mennyiségű radioaktív anyagtól szabadulnak meg, másrészt az újrafelhasználással a nukleáris meghajtási rendszerek innovációját is elősegítik.

Mint kiderült, a generátort már át is szállították az Egyesült Államok egy meg nem nevezett észak-keleti területére, ahol a Zeno megkezdheti a korábban használt radioaktív anyagok újrafelhasználását.

Egy radioizotópos műhold illusztrációja. Forrás: Zeno Power Systems
Dark mode powered by Night Eye