Használt radioaktív anyaggal működő radioizotópos meghajtási rendszert fejleszt egy amerikai startup cég

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A Zeno Power Systems nevű magánvállalat az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumával együttműködve dolgozza ki az újrafelhasználási módozatokat.

Néhány napja jelentette be a Zeno Power Systems magáncég, hogy a U.S. Department of Energy-vel (DOE – az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma) karöltve dolgoznak egy olyan meghajtási rendszeren, mely újrafelhasznált radioaktív anyaggal működik.

A megállapodás értelmében a Zeno nagy mennyiségű stroncium-90-hez fog hozzáférni, mely egy olyan radioizotóp, ami fissziós (maghasadási folyamatot alkalmazó) atomreaktorok melléktermékeként keletkezik. A cég az anyagot radioizotópos energiaforrásokon alapuló (angolul radioisotope power sources, RPS system) rendszerek építésére fogja használni. Ezek olyan kompakt eszközök, amelyek az izotópokból származó hőt elektromos árammá alakítják. A NASA évtizedek óta használ RPS-rendszereket mélyűri küldetésekhez, de ezek a rendszerek a plutónium-238 izotópból nyerik az energiát, amely korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. A Zeno olyan RPS rendszert tervezett kis műholdakhoz, amelyeket stroncium-90 táplál.

A 2018-ban alapított, seattle-i és washingtoni székhelyű vállalat már most is több nemzetbiztonsági és mélyűri felfedezésekhez kapcsolódó szerződéssel rendelkezik, ezen kívül pedig az Amerikai Haditengerészet mélytengeri feladatokkal is megbízta már őket. Az első RPS-rendszerrel működő műholdat 2026-ra fogják legyártani az Amerikai Légierő számára.

A DOE Oak Ridge-i Környezetgazdálkodási Hivatala (OREM) a Zenoval együttműködve nagy mennyiségű stroncium-90-et hasznosít újra egy, az 1980-as évek közepén a tennessee-i Oak Ridge National Laboratory-ban épített, de üzembe soha nem helyezett radioizotópos termoelektromos generátorból. A DOE hozzájárulása nélkül a generátor várhatóan további 30 évig raktáron maradt volna, mielőtt az OREM megsemmisíti, azonban a minisztérium végül átadta a cégnek a berendezést. A hivatal vezetője, Jay Mullis úgy nyilatkozott, hogy ezzel a megállapodással mindenki jól jár, hiszen egyrészt jelentős mennyiségű radioaktív anyagtól szabadulnak meg, másrészt az újrafelhasználással a nukleáris meghajtási rendszerek innovációját is elősegítik.

Mint kiderült, a generátort már át is szállították az Egyesült Államok egy meg nem nevezett észak-keleti területére, ahol a Zeno megkezdheti a korábban használt radioaktív anyagok újrafelhasználását.

Egy radioizotópos műhold illusztrációja. Forrás: Zeno Power Systems
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye