Hasznos teher nélkül indul el a második Vulcan rakéta?

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Ha a Sierra Space nem készül el időben a Dream Chaser űrsiklóval, könnyen lehet, hogy csak egy tömegszimulátort tesznek a raktérbe.

A Pentagon azt fontolgatja, hogy engedélyezi a United Launch Alliance számára egy tömegszimulátor használatát a Vulcan rakéta őszre tervezett második indításán, ha a Dream Chaser mini-űrsikló nem állna még készen a szükséges időben. A CRS SNC-1 elnevezésű küldetésen a ULA újgenerációs hordozója első alkalommal juttatná az űrbe a Sierra Space járművét, mely egyúttal a Vulcan második certifikációs „vizsga” repülése (Cert-2) is lesz. Ez azért szükséges, mert a rakéta csak így kaphatja meg a Védelmi Minisztérium tanúsítványát nemzetbiztonsági küldetések lebonyolításához, melyek keretében akár több százmillió dolláros műholdakat kell Föld körüli pályára állítani. A ULA-t tehát szorítja az idő…

Az eddigi tervek szerint a Dream Chaser a nyárra elkészült volna, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a debütálás szeptemberre, vagy akár még későbbre tolódik. A ULA biztos benne, hogy októberben sor kerülhet a felbocsátásra, viszont minisztériumi legfelsőbb szinteken egyre inkább kétes hangok kezdik felütni fejüket a dátum miatt, de más ok is van, amiért az aggodalom egyre nő: vajon a konzorcium képes lesz-e a megfelelő ütemben gyártani a rakétákat a közelgő nemzetbiztonsági küldetésekhez? 

A ULA és a SpaceX 60-40 arányban nyert el többmilliárd dolláros megbízást az Amerikai Űrhaderőtől még 2020-ban, ami 2023-ra 54-46%-ra módosult a National Security Space Launch (NSSL) szerződések bővítése miatt, a konzorcium pedig csak Vulcan rakétákat használhat az indításokhoz. 2027 végéig viszont összesen 26 missziót kéne lebonyolítaniuk, amihez a Vulcan egyszer használhatósága miatt ugyanennyi rakétát is kéne gyártani. 
Ezek a  kritikus küldetések viszont akár hosszabb időre is leállhatnak, ha nem változik a helyzet. A Vulcan egy olyan rakétaprogram, amelybe az Űrhaderő nagyon komoly összegeket fektetett, amikor kiválasztotta az NSSL 2. fázisához. Ezenkívül a Vulcan stratégiai célt szolgál az ULA Atlas-V rakétájának lecserélésével a nemzetbiztonsági flottában. Az átállást egy 2016-os törvény írja elő, amely megtiltja az amerikai hadsereg számára, hogy orosz gyártmányú RD-180-as hajtóművet használjon (melyek a Atlas-V fő hajtóművei), így mindenképp szükséges a Vulcan, melynek első fokozatát a Blue Origin BE-4 motorjai hajtják.
Egyes vélemények szerint az NSSL teljesítése az Egyesült Államok legbonyolultabb űripari problémája lehet a következő években.

Frank Calvelli, az Amerikai Légierő titkárhelyettese már egy hivatalos levelet is eljuttatott a ULA-t alkotó két vállalatóriásnak, a Boeingnak és a Lockheed Martinnak, melyben egyrészt a Cert-2 küldetés végrehajtásának felgyorsítását és a további rakéták gyártásának megkezdését sürgette. Emellett Calvelli valószínűleg jelezhette is egyben a feleknek, hogy a kormány nem tiltakozik a ULA eladása ellen a Vulcan fejlesztésének előmozdítása érdekében. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint ugyanis éppen a Blue Origin vásárolhatja fel a konzorciumot, ami alapvetően változtathatja meg a Vulcan jövőképét… Az eladásról és az ezt övező hírekről ebben a videóban beszéltünk bővebben.

A Vulcan első indítása idén januárban az Astrobotic Peregrine küldetésén. Fotó: ULA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye