Hat hónap után újra munkába állt a Perseverance marsjáró SHERLOC műszere

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Jó hírekkel szolgált a JPL (Jet Propulsion Laboratory) június 17-én, ugyanis megerősítették, hogy a Perseverance SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics and Chemicals) nevű műszerének sikerült adatokat gyűjtenie 6 hónapnyi szünet után. Ez a félévnyi „szabadság” egy januári problémára vezethető vissza, amikor is a berendezés spektrométerének és egyik kamerájának mozgatható porvédője beragadt, így akadályozta a SHERLOC munkáját. Utóbbi javítása elengedhetetlen volt, hiszen kulcsszerepet játszik az ősi mikrobiális élet jeleinek kutatásában.

A szakemberek a probléma kapcsán arra a következtetésre jutottak, hogy egy aprócska motor hibás működése volt a gócpont, mely egyébként a porvédő mozgatásáért, a spektrométer, valamint az ACI (Autofocus and Context Imager) fókuszának beállításáért felelős. A hiba elhárításához a JPL-ben található SHERLOC műszer másolatát használták, amin a lehetséges megoldásokat tesztelték. Itt elsősorban azt szerették volna kideríteni, hogyan lehet a lencse védelmét szolgáló burkolatot nyitott helyzetbe állítani.

Számos egyéb lépés mellett a csapat megpróbálta úgymond felmelegíteni az említett motort, ehhez parancsot adtak a marsjáró robotkarjának, hogy forgassa a SHERLOC műszert különböző pozíciókba, próbálkoztak a mechanizmus „ringatásával” az esetlegesen elakadt törmelék eltávolítására, de még a Perseverance ütvefúróját is bevetették a cél érdekében. A március 3-án érkezett felvételek végre áttörésről árulkodtak, ugyanis az ACI fedele több mint 180 fokban kinyílt, így a képalkotó látómezeje kitisztult.

„A fedél eltávolításával a spektrométer és a kamera látószöge kialakult. Félúton voltunk.” – mondta Kyle Uckert, a SHERLOC helyettes vezető kutatója. „Még mindig szükségünk volt arra, hogy a műszert a célpontra fókuszáljuk. Fókuszálás nélkül a SHERLOC képei elmosódottak lennének, és a spektrális jel gyenge lenne.” – tette hozzá.

A navigációs kamera által január 23-án rögzített felvételek a SHERLOC műszer egyik fedelének helyzetét mutatják. Forrás: NASA/JPL-Caltech

A közzétett információk alapján a műszer optikájának fókuszát nem tudták beállítani, így a rover robotkarjára támaszkodtak, hogy a SHERLOC és a célpont közötti távolságot aprólékosan kiigazítsák a legjobb képfelbontás érdekében. Ennek során parancsot adtak a műszernek, hogy készítsen képeket a kijelölt kalibrációs célpontról. Az ACI pozicionálásának eredményességét egy május 20-i, marsi szikláról érkezett felvétel bizonyította, a június 17-i ellenőrzés pedig a spektrométer működőképességét is alátámasztotta.

Az ACI képalkotóval készített felvétel május 11-én. Forrás: NASA/JPL-Caltech
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye