Hatalmas napkitörést örökített meg a Solar Orbiter

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Az ESA/NASA közös űrszondája, a Solar Orbiter a valaha megfigyelt legnagyobb napkitörést örökítette meg egyetlen képen a teljes napkoronggal együtt.

A napkitörések a Nap anyagából, azaz plazmából álló, mágneses erővonalak által létrejövő ívelt struktúrák. Gyakran társulnak koronakidobódásokkal, amelyek, ha a Föld felé irányulnak, nagy pusztítást végezhetnek az elektromos eszközökben, és hatással lehetnek mindennapi életünkre.

A legutóbbi ilyen esemény február 15-én történt, több millió kilométerre kinyúlva a Nap felszínétől a világűrbe. A koronakidobódás szerencsére nem a Föld felé irányult, emiatt a Solar Orbiter (amely jelenleg a Nap-Föld vonalához közelít, a Naptól 3,5 millió km-re) által készített felvételen a napkitörés csillagunk túloldalán látható.

A Solar Orbiter által megörökített napkitörés 2022. február 15-én. Kép forrása: ESA

A képek a Solar Orbiter extrém ultraibolya képalkotójának (EUI – Extreme Ultraviolet Imager) „Full Sun Imager” (FSI) nevű műszere segítségével készültek. Az FSI-t úgy tervezték, hogy a Nap egészére rálásson, annak érdekében, hogy még a csillagunkhoz közeli áthaladások alkalmával is meg tudja azt vizsgálni, részletgazdag képek készítésével.

Nem csak a Solar Orbiter figyelte meg az eseményt: a NASA/ESA közös napfigyelő műholdja, a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) is káprázatos felvételeket készített a napkitörésről, de a NASA Parker Solar Probe szondája is nyomon követte a történéseket.

A Solar Orbiter (bal oldali) és SOHO (jobb oldali) űrszondák felvételeinek kompozíciója, amelyek 2022. február 15-én egy hatalmas napkitörést örökítettek meg. Forrás: ESA

A SOHO által rögzített képeken a Napkorongot kitakarják, hogy a koronát minél nagyobb részletességgel tudják tanulmányozni. Ennek egyik előnye, hogy ezek a felvételek nagyobb távolságokra is képesek kiegészítő rálátást biztosítani. Ez azt jelenti tehát, hogy a Solar Orbiter által most megfigyelt napkitörés a valaha volt legnagyobb ilyen jellegű esemény, amelyet a napkoronggal együtt, egyetlen látómezőben rögzítettek. Ez új lehetőségeket nyit meg arra, hogy először láthassuk, hogyan kapcsolódnak az ehhez hasonló események csillagunkhoz.

A Solar Orbiter (középen) és SOHO (kívül) űrszondák által megörökített Napkitörés egyesített felvételen.

Érdekesség, hogy még a nem napkutatással foglalkozó űreszközök is észlelték a napkitörést. Az ESA/JAXA BepiColombo űrszondája, amely jelenleg a Merkúr pályájának közelében tartózkodik, sugárzásmérőjével az elektronok, protonok és nehézionok hatalmas növekedését észlelte.

Bár ez az esemény nem jelentett veszélyt a Földre és bolygónk körül keringő űreszközökre, fontos figyelmeztetés a Nap kiszámíthatatlan természetére, valamint annak fontosságára, hogy megérthessük és nyomon követhessük viselkedését.

A Solar Orbiter egyébként március 26-án még közelebb kerül csillagunkhoz, a Nap-Föld távolság 0,3-szorosán belül fog elhaladni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye