Hatalmas robbanással végződött Észak-Korea műholdkísérlete

Kapcsolódó

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A külvilágtól elzárkózott ország egy új katonai műholdat szeretett volna Föld körüli pályára juttatni, de a küldetés idő előtt a végéhez ért.

Hétfőn egy hatalmas tűzgolyó világította meg az eget a koreai-kínai határon, órákkal később pedig már meg is erősítették, hogy bizony egy újabb észak-koreai rakétakísérletnek lehettek a helyiek a szemtanúi. Pontosabban fogalmazva egy félresikerült rakétakísérletnek…

Egy dél-koreai tévécsatorna képernyőjén a robbanás pillanata. Kép forrása: The Japan Times/Anthony Wallace AFP

Bár sokat nem tudunk a repülésről, Phenjan állítása szerint egy katonai felderítő űreszköz pályára állítása lett volna a cél. A műhold a Malligyong-1-1 nevet viselte, és valószínűleg hasonló méretekkel és képességekkel rendelkezhetett, mint a tavaly novemberben sikeresen pályára állított „testvére”, a Malligyong-1. A startra a nyugati fekvésű Sohae indítóközpontból került sor.

Míg az előző küldetésen a Chŏllima-1 kis teherbírású rakétát vetették be a koreai mérnökök, jelen esetben ezt nem tudhatjuk biztosra. A koreai állami média hivatalos sajtóközleménye szerint a katasztrófát egy újonnan kifejlesztett, cseppfolyós oxigén/kerozin üzemű hajtómű meghibásodása okozta – csak hogy a Chŏllima-1 motorjai hipergolikus hajtóanyagot égetnek, így nem igazán áll össze a kép. Dél-koreai katonai elemzők szerint a háttérben Oroszország állhat, ugyanis röppentek fel olyan hírek, hogy tüzérségi lövedékekért cserébe rakétatechnológiát adhatott át Moszkva, de persze ezekről semmi hivatalosat nem közöltek a nyilvánosság előtt.

Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és szövetségeseik határozottan elítélték a startot, és provokációnak nevezték azt. Az elmúlt hónapokban Észak-Korea szomszédjai komoly lépéseket tettek saját védelmük tekintetében, Japánban például a startok idején push üzeneteket küldtek ki a lakosságnak tájékoztatásképpen, valamint Okinawa prefektúrában több Patriot légvédelmi rakétarendszert is készenlétbe helyeztek.

A Japán Önvédelmi Haderő egyik Patriot PAC-3-as légvédelmi rendszere. Kép forrása: The Japan News

Források: space.com, The Japan Times

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye