Hatalmas űripari beruházás Magyarországon

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Hatalmas űripari beruházást jelentettek be Magyarországon: az űriparban tevékenykedő REMRED Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján mutatták be a REMTECH elnevezésű űrtechnológiai központ terveit. A Martonvásáron kivitelezendő létesítményt a jövőben különböző műholdak és műholdas rendszerek összeszerelésére és tesztelésére használhajták majd ki, olyan léptékben, amilyenre még nem volt példa Magyarországon. A központ nagyjából 10,5 milliárd forintos beruházást (25 millió euró) fog igényelni.

A tervek szerint 2025 első negyedévében megvalósuló technológiai központ körülbelül 3200 m2 munkaterülettel fog rendelkezni, amiből a speciális laboratóriumi terület, az úgynevezett tisztatér (clean room) területe 1500 m2 lesz. Ebben helyet kapnak ISO 8-as és ISO 5-ös minősítésű tisztatéri helyiségek is, továbbá az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC- (elektromágneses kompatibilitás), és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök is. Az űrtechnológiai központ által nyújtott új, a régióban egyedülálló képességekkel komplett kisműholdak (100-400 kg között) és rendszerek hazai integrációja is lehetővé válik, beleértve az ilyen típusú űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését is. A REMRED jelenleg tárgyalásokat folytat a lehetséges nemzetközi és magyar partnerekkel a beruházásról.

A REMRED budapesti sajtóeseményén a spacejunkie.hu csapatát Dávid kollégánk képviselte.

A REMTECH látványterve. Kép forrása: REMRED Kft.

 „Hazánk űripari fejlődése szempontjából elengedhetetlen egy olyan magyar űripari rendszerintegrátor cég létrehozása, mely képes összefogni a nemzeti űrszektort és versenyképes lehet az Európai Űrügynökség meglehetősen zárt piacán. A REMRED-ben minden szükséges tudás adott egy ilyen ambiciózus terv megvalósításához köszönhetően a közel 50 éves űrkutatási múltunknak.” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED műszaki igazgatója.

 „Fontos hangsúlyozni, hogy a mai válságokkal teli világunkban az innováció, a magas hozzáadott érték, továbbá a válságálló szektorokban való aktív részvétel jelenthetik a megoldást. Ez az űripari beruházás ezt a lehetőséget kínálja. A REMTECH által jelentősen bővülnek a képességeink, megerősítve a magyar űripar pozícióját és a beszállítói értékláncokon keresztül elősegítheti a gazdaság egészének stabilitását. Még több együttműködési lehetőség nyílik meg a polgári és/vagy védelmi célú eszközök fejlesztésében és tesztelésében is.” – emelte ki Dr. Sárhegyi István a REMRED igazgatóságának elnöke.

Kép forrása: Tamási Dávid/spacejunkie.hu.

Forrás: REMRED Kft. sajtóközlemény

Dark mode powered by Night Eye