Határozatlan ideig elhalasztották a Starlink-12 indítását

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

Tegnap indult volna harmadik útjára a történelmi Commercial Crew Demo-2 küldetés indítását is végrehajtó Falcon 9 B-1058.3 rakéta, 60 darab Starlink műholddal a rakterében a Starlink-12 küldetés keretén belül. Azonban végül még a tankolás sem indult el, így a másodpercre pontosan elvégzendő indítás hamar kérdésessé vált. Bár Floridaban viszonylag jó volt az időjárás, a tankolás késlekedése felvetette a gyanút, hogy a landolási zónában lehetnek kedvezőtlen körülmények. Végül a SpaceX hivatalos megerősítése is ezt támasztotta alá: az Atlanti-óceánon mintegy 640 km-re várakozó Just Read The Instructions drónhajó és a kiszolgáló személyzetet szállító Go Quest kijelölt területe felé közeledő Teddy hurrikán miatt már túl rossz körülmények uralkodtak, és így érthető módon nem lehetett kockáztatni főleg a személyzet testi épségét, de a Falcon 9 biztonságos visszatérését sem. Elon Musk szintén ezt erősítette meg, ő a drónhajó stabilizálásért felelős propellereket említette, melyek nem tudtak volna megbirkózni az elemekkel, miközben a hordozórakéta landol. Tegnapelőtt egyébként az egyik áramvonalazó kúp elkapásáért kirendelt hajó, a Ms. Tree már elhagyta a visszatérési zónát, de ennek okát nem hozták nyilvánosságra, mindenesetre ez is összefüggésben lehet a halasztással.
A SpaceX-nek még a mai nap is rendelkezésére állt tartalék napként az indításhoz, ám a körülmények természetesen nem javultak a landolási zónánál, sőt…ezért határozatlan időre a halasztás mellett döntöttek. Így egyelőre mi sem tudunk újabb dátumról beszámolni, de amint hivatalos hírt kapunk, igyekszünk mihamarabb megosztani.

Demo-2's Falcon 9 Booster 1058.1 arrives in Port - SpaceFlight Insider
A Falcon 9 B1058 hordozórakéta, a híres “NASA-kukac” logóval az oldalán az első visszatérése alkalmával

Dark mode powered by Night Eye