Határozatlan ideig elhalasztották a Starlink-12 indítását

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

Tegnap indult volna harmadik útjára a történelmi Commercial Crew Demo-2 küldetés indítását is végrehajtó Falcon 9 B-1058.3 rakéta, 60 darab Starlink műholddal a rakterében a Starlink-12 küldetés keretén belül. Azonban végül még a tankolás sem indult el, így a másodpercre pontosan elvégzendő indítás hamar kérdésessé vált. Bár Floridaban viszonylag jó volt az időjárás, a tankolás késlekedése felvetette a gyanút, hogy a landolási zónában lehetnek kedvezőtlen körülmények. Végül a SpaceX hivatalos megerősítése is ezt támasztotta alá: az Atlanti-óceánon mintegy 640 km-re várakozó Just Read The Instructions drónhajó és a kiszolgáló személyzetet szállító Go Quest kijelölt területe felé közeledő Teddy hurrikán miatt már túl rossz körülmények uralkodtak, és így érthető módon nem lehetett kockáztatni főleg a személyzet testi épségét, de a Falcon 9 biztonságos visszatérését sem. Elon Musk szintén ezt erősítette meg, ő a drónhajó stabilizálásért felelős propellereket említette, melyek nem tudtak volna megbirkózni az elemekkel, miközben a hordozórakéta landol. Tegnapelőtt egyébként az egyik áramvonalazó kúp elkapásáért kirendelt hajó, a Ms. Tree már elhagyta a visszatérési zónát, de ennek okát nem hozták nyilvánosságra, mindenesetre ez is összefüggésben lehet a halasztással.
A SpaceX-nek még a mai nap is rendelkezésére állt tartalék napként az indításhoz, ám a körülmények természetesen nem javultak a landolási zónánál, sőt…ezért határozatlan időre a halasztás mellett döntöttek. Így egyelőre mi sem tudunk újabb dátumról beszámolni, de amint hivatalos hírt kapunk, igyekszünk mihamarabb megosztani.

Demo-2's Falcon 9 Booster 1058.1 arrives in Port - SpaceFlight Insider
A Falcon 9 B1058 hordozórakéta, a híres “NASA-kukac” logóval az oldalán az első visszatérése alkalmával

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye