Hatodik repülésére készül az Ingenuity

Kapcsolódó

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

Jövő héten kerülhet sor az Ingenuity hatodik küldetésére, amelynek keretében az eszköz küldetésének új fázisába lép. Az eredetileg 5 repülésre tervezett misszió elsődleges célja az volt, hogy minél több információt szerezzenek a Mars légkörében történő repülésről, lebegésről.

A mostani küldetéssel kezdődően már a helikopter manőverezésén túl, a Mars felszíni formáinak légkörből történő feltérképezése, vizsgálata is az Ingenuity feladatai közé tartozik majd.

A repülés a helikopter 10 méter magasságra történő emelkedésével fog kezdődni, majd ezt követően délkeleti irányban haladva 150 métert fog megtenni. Amint eléri ezt a célt, 15-20 méteren déli irányba repülve színes képeket készít a környék érdekesebb felszíni formáiról, például homokfodrokról, vagy kiugróan nagy fényességű sziklákról. Mindezzel a légi perspektívából készült képek fontosságát szeretnék demonstrálni. A felvételek összegyűjtése után a légi jármű északkeleti irányban 50 métert repülve új leszállóhelyén, az ún. „C területen” fog landolni, tehát az 5. repüléshez hasonlóan ezúttal sem tér vissza kiindulási helyére.

Az Ingenuity ideiglenes állomáshelyén az 5. repülés után. Forrás: NASA/JPL

A felderítésen túl tovább feszegetik az eszköz teljesítményének határait, a 140 másodpercig tartó repülés közben a helikopter eléri majd a 4m/s-os repülési sebességet is. Ez lesz az első alkalom, amikor olyan helyre száll le az Ingenuity, mely korábban nem került feltérképezésre a helikopter által (ellentétben az ötödik repüléssel, melyhez a 4. küldetés során térképezték fel az új landolási helyet), hanem a Mars Reconnaissance Orbiter által készített felvételek alapján jelöltek ki egy relatív sík terepet a leszállásra.

További (szomorú) újdonság, hogy a Perseverance ezúttal nem fog felvételeket készíteni a helikopter repüléséről, a rover ugyanis tudományos feladatainak megkezdésére készül.

Dark mode powered by Night Eye