Hatodik repülésére készül az Ingenuity

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Jövő héten kerülhet sor az Ingenuity hatodik küldetésére, amelynek keretében az eszköz küldetésének új fázisába lép. Az eredetileg 5 repülésre tervezett misszió elsődleges célja az volt, hogy minél több információt szerezzenek a Mars légkörében történő repülésről, lebegésről.

A mostani küldetéssel kezdődően már a helikopter manőverezésén túl, a Mars felszíni formáinak légkörből történő feltérképezése, vizsgálata is az Ingenuity feladatai közé tartozik majd.

A repülés a helikopter 10 méter magasságra történő emelkedésével fog kezdődni, majd ezt követően délkeleti irányban haladva 150 métert fog megtenni. Amint eléri ezt a célt, 15-20 méteren déli irányba repülve színes képeket készít a környék érdekesebb felszíni formáiról, például homokfodrokról, vagy kiugróan nagy fényességű sziklákról. Mindezzel a légi perspektívából készült képek fontosságát szeretnék demonstrálni. A felvételek összegyűjtése után a légi jármű északkeleti irányban 50 métert repülve új leszállóhelyén, az ún. „C területen” fog landolni, tehát az 5. repüléshez hasonlóan ezúttal sem tér vissza kiindulási helyére.

Az Ingenuity ideiglenes állomáshelyén az 5. repülés után. Forrás: NASA/JPL

A felderítésen túl tovább feszegetik az eszköz teljesítményének határait, a 140 másodpercig tartó repülés közben a helikopter eléri majd a 4m/s-os repülési sebességet is. Ez lesz az első alkalom, amikor olyan helyre száll le az Ingenuity, mely korábban nem került feltérképezésre a helikopter által (ellentétben az ötödik repüléssel, melyhez a 4. küldetés során térképezték fel az új landolási helyet), hanem a Mars Reconnaissance Orbiter által készített felvételek alapján jelöltek ki egy relatív sík terepet a leszállásra.

További (szomorú) újdonság, hogy a Perseverance ezúttal nem fog felvételeket készíteni a helikopter repüléséről, a rover ugyanis tudományos feladatainak megkezdésére készül.

Dark mode powered by Night Eye