Hazafelé tartanak a Földre a Crew-6 űrhajósai

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A négytagú személyzet ma délután kezdte meg hazaútját a Crew Dragon Endeavour űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásról.

A tervezett időpontban, magyar idő szerint 13:05-kor levált a Crew Dragon Endeavour az ISS Harmony moduljának elülső dokkolóportjáról, ezzel megkezdődött a hatodik operatív személyzet mintegy 17 órás hazaútja a Földre. Stephen Bowen, Woody Hoburg (NASA), Sultan Al-Nejadi (Egyesült Arab Emirátusok), valamint Andrej Fegyajev (Roszkoszmosz) szinte napra pontosan fél éves fent tartózkodás után térnek haza. 

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a visszatérés előtti napokban a NASA és a SpaceX szakemberi folyamatosan figyelemmel kísérték a földi időjárás alakulását és az előrejelzéseket a lehetséges leszállási zónáknál. Bár a Crew Dragon rendszerei és ellátmánya napokra elegendő lenne az űrhajósok számára, ha a szükség úgy hozná, a lehető legalkalmasabb időpontot kell kitűzni a leválásra és az előre tervezett visszatérési műveletsorozat végrehajtására. Szintén napokkal ezelőtt megkezdődött az űrhajó felkészítése a hazaútra, a személyzetcsere protokollja szerint megtörtént az átadás-átvétel is a múlt héten érkezett Crew-7 tagjaival. 

Miután bezárták az Endeavour zsilipajtaját és megtörténtek a kötelező rendszerellenőrzések, a földi irányítás 13:05-kor engedélyt adott az ISS-ről való leválásra. A Dragon több manőversorozat elvégzésével biztonságos távolságra lebegett az űrállomástól, ezt követően pedig a pályacsökkentő manőverek következnek, a Föld légkörébe való visszatérés előtt leválik az űrhajó hátsó szekciója, a kabin menetiránynak háttal fordul (hogy hőpajzzsal előre történjen a légkör felső rétegének elérése), majd remélhetőleg megfelelően kinyílik előbb a két fékező-stabilizáló ernyő, majd a négy főernyő. 
A földi irányítás a visszaút során továbbra is figyeli majd az időjárási körülményeket, és a megfelelő időben hoz döntést a végleges leszállási helyről a hét opció közül:

A hét lehetséges leszállási hely a Mexikói-öbölben és az Atlanti-óceánon. Kép forrása: NASA

A tervek szerint a vízreszállásra magyar idő szerint hétfő reggel 6:17 körül kerülhet sor, de ez a körülmények alakulásának függvényében módosulhat. A sikeres vízreszállásról és az űrhajósok kiemeléséről egy újabb rövid cikkben számolunk majd be.

Jelenleg két személyszállító és három teherszállító űrhajó tartózkodik az ISS-en. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye