Hazaindul a CRS-27 misszió Cargo Dragonja

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

Frissítés 2023.04.15.: Miután a Dragon 17:05-kor sikeresen ledokkolt a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljáról, megkezdte 6 óráig tartó hazaútját. Pár órával később az űrhajó hátsó csomagtartója is rendben levált, melyre a leszálláskor már nincs szükség. A SpaceX 22:59-kor erősítette meg a Dragon vízreszállását, mellyel befejeződött a 27. kereskedelmi utánpótlás-szállító küldetés.

Szombaton, azaz április 15-én hazaindul a C209 jelű Cargo Dragon teherűrhajó, mely a CRS-27 misszió keretén belül különféle kísérletekhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket szállított a Nemzetközi Űrállomásra. Az esemény nyomon követhető lesz az ügynökség honlapján.

A ledokkolásra irányuló parancsokat délután, 17:05-kor fogják kiadni a SpaceX földi irányítói, aminek hatására beindulnak az űrhajó Draco segédhajtóművei, mellyel biztonságos távolságra fog  eltávolodni az állomástól. A Harmony modulról lecsatlakozó C209 aznap fog megérkezni Florida partjaihoz, ahol ejtőernyők segítségével hajtja végre a küldetés lezárásához szükséges vízre szállást.

A Dragon kb. 2 tonnányi felszereléssel, és tudományos kísérletek mintáival tér vissza a Földre, amiket gyors ütemben át is szállítanak a floridai Kennedy Űrközpontba, hogy a kutatók megkezdhessék az adatgyűjtést.

Egy korábbi Cargo Dragon megérkezés. Forrás: NASA/SpaceX
Dark mode powered by Night Eye