Hazaindul a CRS-27 misszió Cargo Dragonja

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Frissítés 2023.04.15.: Miután a Dragon 17:05-kor sikeresen ledokkolt a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljáról, megkezdte 6 óráig tartó hazaútját. Pár órával később az űrhajó hátsó csomagtartója is rendben levált, melyre a leszálláskor már nincs szükség. A SpaceX 22:59-kor erősítette meg a Dragon vízreszállását, mellyel befejeződött a 27. kereskedelmi utánpótlás-szállító küldetés.

Szombaton, azaz április 15-én hazaindul a C209 jelű Cargo Dragon teherűrhajó, mely a CRS-27 misszió keretén belül különféle kísérletekhez szükséges alapanyagokat és felszereléseket szállított a Nemzetközi Űrállomásra. Az esemény nyomon követhető lesz az ügynökség honlapján.

A ledokkolásra irányuló parancsokat délután, 17:05-kor fogják kiadni a SpaceX földi irányítói, aminek hatására beindulnak az űrhajó Draco segédhajtóművei, mellyel biztonságos távolságra fog  eltávolodni az állomástól. A Harmony modulról lecsatlakozó C209 aznap fog megérkezni Florida partjaihoz, ahol ejtőernyők segítségével hajtja végre a küldetés lezárásához szükséges vízre szállást.

A Dragon kb. 2 tonnányi felszereléssel, és tudományos kísérletek mintáival tér vissza a Földre, amiket gyors ütemben át is szállítanak a floridai Kennedy Űrközpontba, hogy a kutatók megkezdhessék az adatgyűjtést.

Egy korábbi Cargo Dragon megérkezés. Forrás: NASA/SpaceX
Dark mode powered by Night Eye