Hazatért a 21. látogató személyzet a Nemzetközi Űrállomásról, egy személyzeti cserével megspékelve

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Oleg Novickij, Marina Vasziljevszkaja és Loral O’Hara a Szojuz MSz-24 űrhajóval tértek vissza.

Egy újabb úgynevezett látogató űrrepülés ért véget ma, ami a Nemzetközi Űrállomásra irányult: az első, megszakított indítási kísérlet után pontosan két héttel ezelőtt elstartoló Szojuz MSz-25 küldetés háromtagú személyzete más összetételben és más űrhajóval tért haza, a leszállásra magyar idő szerint 9:18-kor került sor.

Mint korábbi cikkeinkben írtuk, az MSz-25 jelzésű küldetés nem teljesen a szokványos, fél éves misszióra indult. A veterán Oleg Novickij (Roszkoszmosz) parancsnok a fehérorosz civl Marina Vasziljevszkajaval és a NASA asztronautájával, Tracy Dyson-nel repült az ISS-re, előbbi kettő egy 14 naposra tervezett fent tartózkodás céljából, Dyson viszont a szokásos állandó személyzetcsere ütemének megfelelően hat hónapos szolgálatát kezdte meg. Ő azt a Loral O’Hara-t váltotta, aki tavaly szeptember 15-én indult az ISS-re a Szojuz MSz-24 tagjaként, és mai visszatérésével 204 napos küldetést teljesített.  

Az űrhajó 5:54-kor vált le a Rasszvet modul nadír (Föld felé néző) csatlakozási pontjáról, és kezdte meg a visszatérést. Minden a terveknek megfelelően zajlott a hazaút során, a leszállóegység 8:55-kor lépett be a légkörbe, majd a főernyő kinyílása után percre pontosan a kijelölt időben ért földet. Novickij karrierje során már 545 napot töltött az űrben.

A visszatérés fázisai és időpontjai

A három űrhajóst jó hangulatban és egészségesen emelték ki a mentőcsapatok a kabinból, a leszállási helyről pedig a kötelező orvosi vizsgálatra viszik őket. Az ISS-en hét kollégájuk folytatja tovább a tudományos kutatómunkát, akikhez talán egy hónap múlva újabb két személy, a Boeing Starliner Crewed Flight Test keretében érkező Sunita Williams és Butch Wilmore csatlakozhat. 

Oleg Novickij
Marina Vasziljevszkaja
Loral O’Hara
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye