Hazatért a SpaceX Crew-2 személyzete

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Közel 200 napos missziójuk lezáró fázisaként ma hajnalban sikeres leszállást hajtott végre a Crew-2 és űrhajójuk, a Crew Dragon Endeavour. A vízre érkezés az előre tervezett helyen és időben, a Mexikói-öbölben 4:33-kor zajlott le.

Tegnapi rövid cikkünkben írtunk róla, hogy 20:06-kor vált le az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról, és egy teljes megkerülő manőver után megkezdte a pályacsökkentő és fékező manővereket. Az űrhajósok rövid időre levehették az űrruhát, mely hirtelen nyomáscsökkentés esetén védené meg őket, de kevesebb mint két órával leszállás előtt megkezdődött a manőverek sorozata a Föld légkörébe való visszatéréshez, és ekkor ismét már beöltözve várták ülésükben a további automatikusan történő műveleteket. 3:35-kor levált a Crew Dragon hátsó egysége, melyen a napelemtáblákat helyezték el, de akár csomagtartóként is funkcionálhat. Ezt követően az utolsó fékező manőver is megtörtént, ami után az orrkúp lezárása következett, majd az űrhajó menetiránynak háttal fordult, hogy hőpajzzsal előre lépjen be a légkörbe.

A NASA egyik követőhajója és az épp visszatérő űrhajó. Fotó: @nasahqphoto

4:26-kor rendben kinyílt a két kisebb stabilizálóernyő, melyek tovább fékezték a járművet. Ezt követően három perccel a főernyők kibocsátása is megtörtént. A képek tanúsága szerint a négy ernyőből három rögtön megfelelően kinyílt, ám a negyedik egy ideig nem tette ezt meg. Végül az ereszkedés során egyre sűrűbb légkör és ezáltal a nagyobb légellenállás megtette hatását, és az utolsó ernyő is kinyílt, hogy kellően lelassítsa a Dragont. Ezt az űrhajót úgy tervezték, hogy három ernyővel is képes legyen az elvárt sebességgel ereszkedni és leszállni, így az űrhajósok biztonsága és testi épsége egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A negyedik ernyő láthatóan nem nyílt ki először. Forrás: NASA

Végül 4:33-kor megtörtént a vízre szállás is, és ezt követően nagyjából fél óra múlva már a GO Navigator kiszolgálóhajó fedélzetére is emelték a kapszulát. 5:14-kor nyitotta ki a mentőcsapat az Endeavour oldalsó kabinajtaját és egymás után segítették ki az asztronautákat egy hordágyra. Mind a négy űrhajós mosolyogva és jó közérzettel hagyta el a kabint.

A vízre szállás pillanatai. Forrás: NASA

Fotó: SpaceX

A Crew Dragon Endeavour 199 napos küldetésével új rekordot állított fel: a legtöbb időt egyhuzamban az űrben tartozkodó amerikai űrhajó lett! A tavalyi Demo-2 küldetéssel együtt pedig összesen már 260 napot töltött a világűrben. A Crew-2 összesen 136.235.989 km-et tett meg a világűrben és 3194-szer kerülték meg a Földet. Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide és Thomas Pesquet összesen négy űrsétát tettek meg a Nemzetközi Űrállomás új napelemtábláinak felszereléséhez, ebből az utolsó volt a legkülönlegesebb, amikor Hoshide mint japán és Pesquet mint francia űrhajós az első olyan űrsétát tette meg az űrutazások történelmében, melyen sem amerikai sem orosz űrhajós nem vett részt.

Kathy Lueders a leszállás után azt nyilatkozta, hogy nem aggódnak a negyedik ernyő későbbi kinyílása miatt, mert a korábbi teszteken láttak már hasonló folyamatot, de természetesen áttanulmányozzák az adatokat és magát az ernyőt is. Ez a kisebb anomália egyelőre nem jelent újabb csúszást a Crew-3 csütörtök hajnali indításában, és továbbra is november 11-én 3:03-kor indulhat a következő operatív emberes küldetés a SpaceX és a NASA együttműködésében.

Shane Kimbrough parancsnok. Fotó: @nasa_johnson

Meghan McArthur pilóta. Fotó: @nasa_johnson

Akihiko Hoshide küldetés-specialista. Fotó: @nasa_johnson

Thomas Pesquet küldetés-specialista. Fotó: @nasa_johnson

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye