Hazatért a Szojuz MSz-21 személyzete

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A Szergej Koroljovról elnevezett Szojuz MSz-21 űrhajó személyzete magyar idő szerint 9:34-kor ledokkolt a Pricsal kikötőmodulról, majd magyar idő szerint 12:57-kor landoltak a Kazahsztánban található Zsezkazgan városától mintegy 148 km-re található területen. A csapat épségben visszatért a fél éves küldetésükből, bár Denis Matvejev kicsit rosszabbul viselte a visszatérést mint társai, de ez ilyenkor természetes hisz az első űrrepülésén van túl. Oleg Artyemjev már tapasztalt űrhajósnak számít, neki ez volt a 3. űrrepülése.

A Szojuz MSz-21 személyzetének hosszútávú expedíciója 2022. március 18-án kezdődött meg, több mint 195 napot töltöttek az űrben, rengeteg kísérletet végeztek, összesen 5 db űrsétát hajtottak végre, aminek egyik állandó tagja volt Oleg Artyemjev, társa pedig 4 űrsétán kersztül Denis Matvejev volt, majd egy egyszeri alkalomra Samantha Cristoforetti váltotta Matvejevet.

A kozmonauták most három hétre karanténba vonulnak és megkezdődik a teljes rehabilitáció szakasza, amelyben a hosszútávú súlytalanság után megszokják a földi életkörülményeket, és számtalan kísérletet hajtanak végre.

Ha szeretnétek tudni hogy milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson és milyen kihívások várnak az űrhajósokra, akkor itt az ideje hogy megtudd, hiszen a ma esti adásunkban ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni.

A ledokkolás.

A megérkezés pillanatai. Forrás: Roszkoszmosz

Oleg Artyemjev hagyománya, hogy mindig kér valami finomat amit az űrben nem kaphatnak meg, mint pl. friss zöldség és gyümölcs, fagylalt stb. A káposzta és a retek Oleg választása volt. Forrás: Roszkoszmosz

Szergej Korszakov első űrutazásán van túl. Forrás: Roszkoszmosz

A lábadozó Denis Matvejev. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye