Hazatért a Szojuz MSz-21 személyzete

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A Szergej Koroljovról elnevezett Szojuz MSz-21 űrhajó személyzete magyar idő szerint 9:34-kor ledokkolt a Pricsal kikötőmodulról, majd magyar idő szerint 12:57-kor landoltak a Kazahsztánban található Zsezkazgan városától mintegy 148 km-re található területen. A csapat épségben visszatért a fél éves küldetésükből, bár Denis Matvejev kicsit rosszabbul viselte a visszatérést mint társai, de ez ilyenkor természetes hisz az első űrrepülésén van túl. Oleg Artyemjev már tapasztalt űrhajósnak számít, neki ez volt a 3. űrrepülése.

A Szojuz MSz-21 személyzetének hosszútávú expedíciója 2022. március 18-án kezdődött meg, több mint 195 napot töltöttek az űrben, rengeteg kísérletet végeztek, összesen 5 db űrsétát hajtottak végre, aminek egyik állandó tagja volt Oleg Artyemjev, társa pedig 4 űrsétán kersztül Denis Matvejev volt, majd egy egyszeri alkalomra Samantha Cristoforetti váltotta Matvejevet.

A kozmonauták most három hétre karanténba vonulnak és megkezdődik a teljes rehabilitáció szakasza, amelyben a hosszútávú súlytalanság után megszokják a földi életkörülményeket, és számtalan kísérletet hajtanak végre.

Ha szeretnétek tudni hogy milyen az élet a Nemzetközi Űrállomáson és milyen kihívások várnak az űrhajósokra, akkor itt az ideje hogy megtudd, hiszen a ma esti adásunkban ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni.

A ledokkolás.

A megérkezés pillanatai. Forrás: Roszkoszmosz

Oleg Artyemjev hagyománya, hogy mindig kér valami finomat amit az űrben nem kaphatnak meg, mint pl. friss zöldség és gyümölcs, fagylalt stb. A káposzta és a retek Oleg választása volt. Forrás: Roszkoszmosz

Szergej Korszakov első űrutazásán van túl. Forrás: Roszkoszmosz

A lábadozó Denis Matvejev. Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye