Hazatért az Axiom-3 személyzete a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

A négy űrhajós a kedvezőtlen földi időjárás miatt pár plusz napot kapott „ajándékba” az ISS-en.

Befejeződött a harmadik teljesen privát személyzet küldetése, mely az ISS-re indult. Eredetileg még múlt hétvégén tértek volna vissza az Axiom Mission-3 (röviden Ax-3) tagjai a Földre, de az időjárás nem volt túl kegyes hozzájuk, ezért halasztások sorát hozták az elmúlt napok. Persze emiatt valószínűleg nem szomorkodott a négy űrhajós, hiszen az űrállomásról páratlan látvány tárulhatott bolygónkról a szemük elé.

Michael López-Alegria, Walter Villadei, Marcus Wandt és Alper Gezeravci január 18-án kezdték meg útjukat, és január 20-án dokkoltak a Crew Dragon Freedom űrhajóval az ISS-re. Fent tartózkodásuk ideje alatt számos kísérletet hajtottak végre, emellett besegítettek az űrállomás állandó személyzetének munkájába is. 
Búcsúzásuk ideje végül február 7-én jött el, miután a földi irányítás végre kedvezőnek ítélte az előrejelzéseket. A Freedom-mal azonban még közel két napot keringett a személyzet az űrben, miután leváltak a Harmony modulról, hogy a lehető legkedvezőbb körülmények várják őket a vízre szállás idején. Ez utóbbira magyar idő szerint 14:30-kor került sor, a mentőcsapatok pedig a tőlük elvárható magabiztossággal és rutinnal hamar kiemelték a kabint az Atlanti-óceánból a Shannon nevű hajóra.

Infografika a visszatérés fázisairól. Forrás: ESA

A több mint 22 napos küldetésük lezárásaként végül mind a négy űrhajós mosolyogva hagyta el a Dragont. Több elsőség is kapcsolódik az Ax-3 küldetéshez, ezekről korábbi cikkeinkben írtunk. Ami mindenképp újra említésre méltó, hogy immár Törökország is rendelkezik saját űrhajóssal Alper Gezeravci személyében, ez nagy lendületet adhat a török űriparnak a következő években. 
Ha pedig kicsit előretekintünk, jövőre hazánk következő űrhajósa is egy hasonló küldetés tagjaként indulhat majd az űrbe, ráadásul elsőként a Nemzetközi Űrállomásra!

Az Ax-3 személyzete: Marcus Wandt, Michael López-Alegría, Alper Gezeravcı és Walter Villadei. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye