Hazatért az Axiom-3 személyzete a Nemzetközi Űrállomásról

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A négy űrhajós a kedvezőtlen földi időjárás miatt pár plusz napot kapott „ajándékba” az ISS-en.

Befejeződött a harmadik teljesen privát személyzet küldetése, mely az ISS-re indult. Eredetileg még múlt hétvégén tértek volna vissza az Axiom Mission-3 (röviden Ax-3) tagjai a Földre, de az időjárás nem volt túl kegyes hozzájuk, ezért halasztások sorát hozták az elmúlt napok. Persze emiatt valószínűleg nem szomorkodott a négy űrhajós, hiszen az űrállomásról páratlan látvány tárulhatott bolygónkról a szemük elé.

Michael López-Alegria, Walter Villadei, Marcus Wandt és Alper Gezeravci január 18-án kezdték meg útjukat, és január 20-án dokkoltak a Crew Dragon Freedom űrhajóval az ISS-re. Fent tartózkodásuk ideje alatt számos kísérletet hajtottak végre, emellett besegítettek az űrállomás állandó személyzetének munkájába is. 
Búcsúzásuk ideje végül február 7-én jött el, miután a földi irányítás végre kedvezőnek ítélte az előrejelzéseket. A Freedom-mal azonban még közel két napot keringett a személyzet az űrben, miután leváltak a Harmony modulról, hogy a lehető legkedvezőbb körülmények várják őket a vízre szállás idején. Ez utóbbira magyar idő szerint 14:30-kor került sor, a mentőcsapatok pedig a tőlük elvárható magabiztossággal és rutinnal hamar kiemelték a kabint az Atlanti-óceánból a Shannon nevű hajóra.

Infografika a visszatérés fázisairól. Forrás: ESA

A több mint 22 napos küldetésük lezárásaként végül mind a négy űrhajós mosolyogva hagyta el a Dragont. Több elsőség is kapcsolódik az Ax-3 küldetéshez, ezekről korábbi cikkeinkben írtunk. Ami mindenképp újra említésre méltó, hogy immár Törökország is rendelkezik saját űrhajóssal Alper Gezeravci személyében, ez nagy lendületet adhat a török űriparnak a következő években. 
Ha pedig kicsit előretekintünk, jövőre hazánk következő űrhajósa is egy hasonló küldetés tagjaként indulhat majd az űrbe, ráadásul elsőként a Nemzetközi Űrállomásra!

Az Ax-3 személyzete: Marcus Wandt, Michael López-Alegría, Alper Gezeravcı és Walter Villadei. Forrás: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye