Helyreállt a kommunikáció a CAPSTONE műholddal

Kapcsolódó

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Egy ötödik héliumszivárgást is felfedeztek a Starliner űrhajón

A jelenleg a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozó űrhajó meghajtási rendszeréből...

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

Miután a Rocket Lab július 4-én héfőn hibátlanul pályára állította és útjára engedte a NASA CAPSTONE kísérleti műholdját, még aznap kommunikációs hiba lépett fel a földi irányítás és a kis űreszköz között, amikor az már önállóan folytatta útját a Hold körüli pályájára. Az űrhivatal szakemberei a Deep Space Network (DSN) mélyűri kommunikációs hálózaton keresztül érkezett adatokban tapasztaltak anomáliát, és ezen eltérés vizsgálata közben egy rossz parancsot küldtek a CAPSTONE-nak, ami miatt a fedélzeti rádió működésképtelenné vált. Bár az űrszonda repülési rendszerének automatikusan helyre kellett volna állítani a működést, ez egy ideig nem történt meg. Végül pár nappal később sikerült helyreállítani a rendszernek a rádiót, így a földi irányításnak már lehetősége volt a javítási folyamatokhoz szükséges parancsok továbbítására. A hiba időszakában az űrszonda végig úgy pozícionálta magát, hogy antennái a Föld felé, napelemtáblái pedig a Nap felé nézzenek, hogy az akkumulátorok töltése végig biztosítva legyen.

Végül csütörtökön az irányító csapatnak sikerült visszanyerni a kommunikációt az űreszközzel, és meg is erősítették, hogy a szükséges pályakorrekciós manővert sikerült végrehajtani, aminek köszönhetően a CAPSTONE a megfelelő ballisztikus pályán haladhat, hogy novemberben pályára álljon a Hold köré.

Forrás: Rocket Lab

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye