Hétfőn landol a Crew-2, csütörtök hajnalban startol a Crew-3

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

// Frissítés november 7. 12:29 //

A leszállási zónában lévő kedvezőtlen időjárás miatt egy nappal elhalasztották a Crew-2 távozását, így a Crew Dragon Endeavour hétfőn 18:05-kor dokkol le a Nemzetközi Űrállomásról, és kedd éjszaka 04:30-kor szállnak le várhatóan a Mexikói-öbölben.

// Eredeti poszt //

Az amerikai űrhivatal ma éjjel frissítette a Nemzetközi Űrállomásról visszatérő Crew-2, és az arra tartó Crew-3 küldetések menetrendjét. A Crew-3 egy újabb csúszást szenved el, és csütörtök hajnalban indulhat legkorábban. Ezzel az űrhajósok nem tudják váltani egymást, de ez nem okoz gondot az ISS működésében, ugyanis Mark Vande Hei amerikai űrhajós továbbra is az űrállomás fedélzetén tartózkodik, aki felügyeli majd az amerikai szegmens rendszereit. A Crew-2 űrhajója (Dragon Endeavour) és általában a SpaceX emberes űreszközei 210 napos űrbéli tartózkodásra vannak tervezve, ezért döntött a NASA a visszatérés mellett – a Crew-3 tervezett vasárnapi indulása a várhatóan kedvezőtlen időjárás miatt valószínűleg nem jött volna össze. A Crew-2 ledokkolása után első alkalommal fognak végrehajtani egy körberepülést egy Dragon űrhajóval a Nemzetközi Űrállomás körül, hogy felvételeket készíthessenek az ISS-ről. Érdekesség (illetve az asztronautáknak egy nagy kellemetlenség), hogy a szeptemberi Inspiration4 küldetéshez hasonlóan a Dragon Endeavour WC-jével is problémák adódtak, így az irányítóközpont azt kérte, hogy ne használják az űrhajó mellékhelyiségét, és az űrhajósoknak a leszállásig pelenkát kell viselniük.

A jelenleg helyzet szerint a következőképpen alakul az elkövetkező napok menetrendje (minden időpont magyari idő szerint van):

  • Crew-2 lecsatlakozás az ISS-ről: vasárnap 18:05
  • Crew-2 leszállás (várhatóan a Mexikói-öbölben): hétfő 13:14
  • Crew-3 indítás: csütörtök 03:03
  • Crew-3 dokkolás: péntek 01:10

A Crew-3 küldetésről szóló részletes előzetesünket itt, videó formában pedig egy összefoglalót (magyar felirattal) itt találtok.

A Crew-2 űrhajósai az űrruháikkal

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye