Heti űrhírek – 2021. március 28.

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

Ezúttal kicsit kevésbé eseménydús héten vagyunk túl, de azért néhány érdekes hírről beszámolhatunk az elmúlt napokból.

  • Magyar szempontból is jól kezdődött a hét, ugyanis sikeresen elindult a BME fejlesztéséből megvalósuló SMOG-1 zsebműhold, és a magyar-japán-szlovák együttműködés kooperációban készült GRBAlpha műhold. Egy Szojuz rakéta állította őket pályára, melynek indítását mi is élőben közvetítettük Youtube-csatornánkon. Azóta mindkét műhold elkezdett jeleket küldeni, és rendben elindult működésük. Bővebben még ebben és ebben a cikkben olvashattok a heti eseményekről ezekkel kapcsolatban.
  • Ugyanezen a napon az amerikai-új-zélandi Rocket Lab is újabb rakétaindítást hajtott végre a „They go up so fast” küldetés keretében, melynek során saját Photon műholdjukon kívül összesen 38 különböző szatellitet állítottak sikeresen Föld körüli pályára.
  • Március 23-i sajtótájékoztatóján jelentette be a NASA az Ingenuity drónhelikopter első marsi felszállásának pontos dátumát. A kis eszköz április 8-án fog először felemelkedni.
  • Szerdán a SpaceX is újabb Starlink-küldetést hajtott végre, melynek keretében ismét 60 db műhold állt pályára. Ezzel a vállalat négy indítással zárta ezt a hónapot.
  • Újabb OneWeb műholdak is Föld körüli pályára álltak, melyeket a OneWeb 5 (ST30) küldetés során bocsátottak fel. Egy Szojuz 2.1b rakéta indult az orosz Vosztocsnij Űrrepülőtérről az Arianespace szervezésében, rakterében 36 műholddal, melyek sikerrel pályára is álltak.
  • Boca Chicaban, is zajlottak az események a héten: szerdáról csütörökre virradóan kicserélték a Starship SN11 egyik Raptor hajtóművét, ezért egy második statikus hajtóműtesztre is szükség volt a tesztrepülés előtt. Ezt péntek reggel el is végezte a SpaceX, és még aznap tervben volt a repülés végrehajtása is, azonban a kedvezőtlen időjárás és további átvizsgálások, ellenőrzések miatt elhalasztották az eseményt. Legkorábban holnap kerülhet sor a tesztrepülésre, melyre magyar idő szerint 19 óra és éjfél között van lehetősége a SpaceX-nek. További információkat a folyamatosan frissülő hírfolyamunkban olvashattok.

A magyar SMOG-1 műholdat is szállító Szojuz 2.1a rakéta az indítás előtt Bajkonurban

Fotó: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye