Hibátlan indítás után Föld körüli pályán újabb két Galaxy és egy Meteosat műhold

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Idei utolsó küldetését hajtotta végre az Arianespace igáslova, mely az Intelsat megbízásából ismét két Galaxy, C-sávban működő távközlési műholdat, illetve a Meteosat legújabb és legmodernebb időjárás-megfigyelő szatellitjét állította geotranszfer pályára. Mivel három nagyobb méretű űreszköz alkotta a rakományt, a rakéta orrkúpját egy másfél méteres gyűrűvel meghosszabbították, hogy elférjenek a műholdak a raktérben.

Az indításra ezúttal is a Guyana Űrközpontban került sor, az Ariane-5 számára egy másfél órás indítási ablak állt rendelkezésre, mivel azonban semmilyen technikai vagy műszaki gond nem hátráltatta a felkészülést és a tankolást, rögtön a tervezett időintervallum első percében, 21:30-kor elemelkedett a hordozó az indítóállásról. Az Egyenlítőhöz igen közel fekvő területen ritkán tapasztalható tiszta időjárás uralkodott a start idején, így remek felvételek születhettek az emelkedés fázisairól, a szilárd hajtóanyagú segédrakéták leválásáról, és a jármű távolodásáról. A rakéta második fokozata végül a kijelölt geotranszfer (tehát geostacionárius átviteli) pályára állította mindhárom szatellitet, amik leválás után önerejükből, saját segédhajtóműveik segítségével érik el a 36000 km-es végső keringési pályát.

Az Intelsat 2020-ban kezdte meg Galaxy-műholdflottájának cseréjét és fejlesztését, a tegnap felbocsátott két egység is korábbi szatelliteket fog felváltani: a Galaxy-35 a 3C, míg a 36 a 28 jelű társaik helyett fognak még jobb televíziós műsorszóró szolgáltatást végezni. A 3C és a 28 ugyanis hamarosan kifogy az üzemanyagából és élettartamuk véget ér, emellett még nem képesek a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) 2023. december 5-i határidővel kiadott új szabályozásának megfelelően 5G-s adattovábbításra, így több szempontból is szükséges volt cseréjük.

A Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) elnevezésű műhold sikeres pályára állásával új fázis kezdődik az európai időjárás-előrejelzés és feltérképezés szempontjából, a kontinens eddigi legerősebb és legfejlettebb szatellitjeként kezdi meg hamarosan üzemelését. Az MTG-I1 10 perceként fog képalkotó berendezéseivel Európa és Afrika számára valós idejű felvételeket továbbítani a követőállomásoknak, működési idejét 8,5 évre tervezték.

Az Arianespace tehát egy újabb hibátlan küldetést bonyolított le, az Ariane-5 rakéta pedig szépen búcsúzott 2022-től, legkorábban ugyanis jövő februárban kerülhet sor a következő indítására. Idén még egy Vega-C start van tervben az európai vállalat számára egy hét múlva, akkor az Airbus Defence & Space Pléïades-Néo 5 & 6 nevű nagyfelbontású földmegfigyelő műholdjai indulhatnak majd.

Fotó: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye