Hibátlan indítással jubilált ma az Arianespace

Kapcsolódó

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Az Ingenuity áprilisban hat napon keresztül nem jelentkezett

A kis helikopter április elején hat napon keresztül "csendben"...

Sikeres küldetéssel ünnepelte 300. rakétaindítását az Arianespace. Ezúttal egy Vega rakéta indult a Guyana Űrközpontból magyar idő szerint 10:27-kor a CERÉS küldetés keretében, mely ennek a típusnak a 20. startja volt, a cég pedig ezzel idei 12. misszióját hajtotta végre. A rakéta rakománya a CERÉS-1, 2, 3 katonai műholdak voltak.

A start előtti felkészülés a tervnek megfelelően indult. Mivel a Vega nem használ folyékony mélyhűtött üzemanyagot, a visszaszámlálás csak az avionikai rendszerek, a röppálya ellenőrzésére, az időjárás folyamatos figyelésére szolgált. A rakéta a tervezett időben, 10:27-kor hagyta el az indítóállást és kezdte meg az emelkedést. T+1:53-kor a gyorsítófokozat motorja leállt és megtörtént az első szétválás, majd a második fokozat Zefiro-23 hajtóműve is megkezdte működését. T+3:39-kor ez a fokozat is befejezte feladatát, és következett az újabb fokozat-szétválás, majd a Zefiro-9 hajtómű gyorsította tovább a hasznos terhet. Ezután majdnem egy órás keringési fázis következett, és végül 56 perccel és 44 másodperccel az indítás után megfelelően levált a három műhold, így a küldetés sikerrel zárult.

Ez volt ennek a típusnak az utolsó előtti indítása, hiszen a VV21 küldetés után mutatkozik be a Vega-C rakéta, ami a jelenlegi jármű továbbfejlesztett változata, egy vadonatúj első- és második fokozattal.

Forrás: Arianespace

A három CERÉS műhold még a földi felkészítő épületben. Fotó: ESA/Arianespace

Renderelt fantáziakép a már működő űreszközökről. Forrás: CNES

Dark mode powered by Night Eye