Hibátlan indítással jubilált ma az Arianespace

Kapcsolódó

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

Nem sikerült tökéletesen a Relativity Space Terran-1 rakétájának bemutatkozása

Egyelőre továbbra is nyitott maradt a kérdés, hogy kinek...

A nap képe #1053 – Stronger Together

A Stronger Together küldetés Electron hordozórakétája az elemelkedés pillanatában.

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Sikeres küldetéssel ünnepelte 300. rakétaindítását az Arianespace. Ezúttal egy Vega rakéta indult a Guyana Űrközpontból magyar idő szerint 10:27-kor a CERÉS küldetés keretében, mely ennek a típusnak a 20. startja volt, a cég pedig ezzel idei 12. misszióját hajtotta végre. A rakéta rakománya a CERÉS-1, 2, 3 katonai műholdak voltak.

A start előtti felkészülés a tervnek megfelelően indult. Mivel a Vega nem használ folyékony mélyhűtött üzemanyagot, a visszaszámlálás csak az avionikai rendszerek, a röppálya ellenőrzésére, az időjárás folyamatos figyelésére szolgált. A rakéta a tervezett időben, 10:27-kor hagyta el az indítóállást és kezdte meg az emelkedést. T+1:53-kor a gyorsítófokozat motorja leállt és megtörtént az első szétválás, majd a második fokozat Zefiro-23 hajtóműve is megkezdte működését. T+3:39-kor ez a fokozat is befejezte feladatát, és következett az újabb fokozat-szétválás, majd a Zefiro-9 hajtómű gyorsította tovább a hasznos terhet. Ezután majdnem egy órás keringési fázis következett, és végül 56 perccel és 44 másodperccel az indítás után megfelelően levált a három műhold, így a küldetés sikerrel zárult.

Ez volt ennek a típusnak az utolsó előtti indítása, hiszen a VV21 küldetés után mutatkozik be a Vega-C rakéta, ami a jelenlegi jármű továbbfejlesztett változata, egy vadonatúj első- és második fokozattal.

Forrás: Arianespace

A három CERÉS műhold még a földi felkészítő épületben. Fotó: ESA/Arianespace

Renderelt fantáziakép a már működő űreszközökről. Forrás: CNES

Dark mode powered by Night Eye