Hibátlan Transporter-8 küldetés, 200. sikeres Falcon-9 leszállás

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Elképesztő mérföldkövet ért el a SpaceX azon felül, hogy ismét egy tökéletes missziót hajtott végre, és egy újabb magyar műholdat is az űrbe juttatott.

Ezúttal együttműködő volt a kaliforniai időjárás a soron következő indításnál a Vandenberg Űrhaderőbázis területén és a Csendes-óceánon is, így sor kerülhetett egy újabb duplázásra a SpaceX részéről: a hétfő reggeli Starlink 5-11 küldetést követően magyar idő szerint 23:35-kor újabb Falcon-9 kezdhette meg útját az űr felé a Transporter-8 misszió keretében. Ahogy azt a küldetésprofilban is kihangsúlyoztuk, magyar érdekeltsége is volt az indításnak, hiszen a BME által fejlesztett MRC-100 kisműhold is helyet kapott a hasznos terhet képező 72 különböző űreszköz között.

A B1071 jelű rakéta kilencedik útját sem akadályozta semmilyen műszaki hiba, és a fokozatszétválás, a visszaforduló manőver, valamint a hajtóműves lassítások után zsinórban a 126., összesen pedig a 200. sikeres leszállást hajtotta végre (ismét egy szárazföldi landolást abszolváva), ami abszolút egyedülálló teljesítmény! Mindezt az idei 40. felbocsátáson sikerült elérni, így jó úton halad a SpaceX afelé, hogy év végéig elérje az esztendőre kitűzött 100 indítást.

Forrás: SpaceX

A második fokozat sem vallott kudarcot, és az ismét a rövidebb fúvókával ellátott MVac-1D hajtómű kétszeri beindításának köszönhetően a kijelölt 525 km-es és 97,5° hajlásszögű pályát T+56:57-kor is elérte. Ezt követően néhány perc múlva, egész pontosan 59 perccel és 59 másodperccel a startot követően megkezdődhetett az űreszközök hosszú kivetési fázisa. A nagyobb megrendelők vagy közvetítők (Exolaunch, Maverick Space Systems, Launcher, Varda Space industries, Darpa stb.) műholdjai vagy más űreszközei, például szállítóplatformok, demonstrációs eszközök sorra váltak le a fokozat szállítóadapteréről, számunkra a legfontosabb pillanat T+1:20:18-kor következett el, amikor a D-Orbit ION SCV-011 is levált, melynek kilökő mechanizmusa végül útjára engedte a magyar, elektromágneses szennyezést mérő kisműholdat.
A teljes fázis 1 óra 24 perc 51 másodpercig tartott, minden hasznos teher megfelelően levált, így a küldetés újabb teljes sikert jelentett a SpaceX-nek, nekünk pedig nagy örömöt, hogy a 6. hazai fejlesztésű űreszköz is kijutott a világűrbe.

Egy látványos animáción pedig megtekinthetjük az elmúlt évek eredményeit:

Az indítást mi is élőben közvetítettük, amit itt tudtok visszanézni:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye