Hibátlanul üzemel a RADCUBE a világűrben

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Jó hírek érkeztek a budapesti irányítóközpontból: a C3S Kft. tegnapi nyilatkozata szerint az eddigi legnagyobb magyar műhold, a RADCUBE, a pályára állítás óta tökéletesen üzemel. A cég az elmúlt 8 napban folyamatosan vette a műhold jeleit az áthaladások során. Ilyen műhold-áthaladásból naponta körülbelül 3-4 van egy adott földrajzi pont felett, általában minden nap ugyanazokban az időben a napszinkron keringési pálya sajátossága miatt. A nyilatkozat szerint a lesugárzott telemetriából megállapították, hogy a 3U méretű CubeSat két oldalán található napelemszárny, és a stabil kapcsolathoz szükséges antennák is megfelelően kinyíltak. A napelemet kapcsoló áramkörök is problémamentesen végzik a feladatukat.

A további telemetriai adatok alapján a mérnökök megbizonyosodtak arról is, hogy a műhold energiáját tároló akkumulátorok töltöttsége stabil, valamint ezek hőmérséklete is kellemes 10°C körül mozog. A műhold belsejébe integrált alrendszerek és áramkörök hőmérséklete végig az optimális tartományokon belül maradt, és egyszer sem tapasztaltak túlmelegedést az űreszköz rendszerein. A telemetriai adatok feldolgozásáért felelős digitális fedélzeti rendszer is hibamentesen működik, így a műhold teljes egészében működőképes. A mérnökcsapat jelenleg még a tesztelési fázisban tarthat, és hamarosan új információkra számíthatunk a tudományos eszközökkel kapcsolatban. Az egyik ilyen műszer az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumának RadMag sugárzásmérője, és emellett helyet kapott még a fedélzeten az Imperial College of London és a lengyel Astronika cég kooperációjában készült teleszkópos magnetométer is.

A RADCUBE-ról visszaérkező telemetriai adatok összessége. Kép forrása: C3S

A Masat-1, SMOG-P, ATL-1 és SMOG-1 után ötödik magyar műholdként számon tartott RADCUBE 2021. augusztus 17-én indult útnak a világűrbe, egy európai Vega hordozórakétával. Bennünket az a nagy megtiszteletés ért, hogy a cég alapítója és ügyvezető igazgatója, Horváth Gyula is csatlakozott az indítást közvetítő magyar nyelvű élő közvetítéshez, ahol együtt követhettük végig a kalandos pályára állítást. A RADCUBE majdnem pontosan 90 perccel a látványos indulás után vált le utolsóként az AVUM rakétafokozat egyik kidobószerkezetéből, ezzel sikerrel koronázva a VV19 missziót. Azóta több rádióamatőr is sikeresen fogta a műhold jelét, és várhatóan még jó pár évig működni fog az űrben a szerkezet. A cég egy teljes flottát tervez felbocsátani a jövőben, így nem fogunk hiányt szenvedni izgalmas űrmissziókból sem.

A RADCUBE lesugárzott jele, saját felvétel.

A RADCUBE Föld körüli pályán. Kép forrása: C3S

Dark mode powered by Night Eye