11 kínai műhold indult

Bonczók Zoltán | 13 napja

Magyar idő szerint ma 12:51-kor elstartolt az idei 37. kínai rakéta: ezúttal egy Hosszú Menetelés-2D (CZ-2D) indult a Tajjüan Űrközpontból. A fedélzeten ezúttal 11 műhold kapott helyet, köztük Kína első, a Napot vizsgáló űrobszervatóriuma, a CHASE (Chinese H-alpha Solar Explorer). Az 508 kilogrammos műholdat egy 517 km magas napszinkron pályára állították, ahol a tervek szerint a naptevékenységeket vizsgálja majd, illetve H-alfa tartományban spektroszkópiás napmegfigyeléseket végez. A műhold egy másik nevet is kapott "Hszihe", "a Nap istennője" a kínai mitológiában.

A mostani küldetés másik érdekessége, hogy a CZ-2D rakéta első alkalommal kapott "grid fineket", vagyis a Falcon-9 rakétán is látható aerorácsokat. Erre azért van szükség, hogy a visszazuhanó rakétafokozatot jobban tudják irányítani a lezárt becsapódási zónába, ugyanis a Tajjüan Űrközpont Kína északi részén, mélyen a szárazföld belsejében található, és korábban többször probléma volt, hogy az elhasznált rakétafokozatok lakott területre zuhantak vissza.

Az indítás pillanata

A CHASE műhold


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."11 kínai műhold indult" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +