A Curiosity kamerája csodás panorámaképet készített a marsi tájról

Séra Gábor | 8 napja - FRISSÍTVE: 2021. november 27., szombat 10:25

Az amerikai űrhivatal a minap tette közzé a figyelemre méltó felvételt, aminek elkészüléséről is érdekes információkat kaptunk.

A Curiosity fekete-fehér navigációs kamerái 360 fokos képet készítenek a környezetéről minden egyes alkalommal, amikor a rover befejezi az adott útját. Ezekről a panorámaképekről érdemes tudni, hogy tömörített, alacsony minőségű formában készülnek, annak érdekében, hogy könnyebb legyen az adattovábbítás a Földre. A mostani eset azonban különleges volt, ugyanis mikor a NASA csapata meglátta azt a csodálatos kilátást, amit a marsjáró megállóhelye nyújtott, azonnal átváltottak a lehető legjobb minőségre.

2021. november 16-án, ami a küldetés 3299. marsi napja (sol), a mérnökök parancsot küldtek a Curiosity-nek kettő db mozaik-vagy kompozit kép elkészítésére. A két fotót eltérő napszakban (reggel és délután) rögzítette a kamera, ennek köszönhetően a különböző fényviszonyok a táj más és más részletét emelték ki. A csapat ezután a két felvételt egy olyan képben egyesítette, ami a reggeli jelenet elemeit kék színben, a délutáni jelenetet narancssárga színben, a kettő kombinációját pedig zöld színben ábrázolta.

A kép középpontjában a nagyjából 5 km magas Sharp-hegy áll, ami a Gale-kráterben fekszik. A kráter pereme 2,3 kilométer magas, és a horizonton kb. 30-40 kilométerre látható. Jobbra középen a távolban kerek dombok vehetőek észre, melyeket a Curiosity még ez év júliusában meg is vizsgált, annak köszönhetően, hogy a marsjáró érdekes változásokat kezdett megfigyelni a felszínen. A panoráma jobb szélén pedig a Rafael Navarro-hegy látható, ami a csapat egyik tudósáról kapta a nevét, aki az év elején hunyt el.

A Curiosity reggeli kilátása. Forrás: NASA/JPL

A Curiosity délutáni kilátása. Forrás: NASA/JPL

Az egyesített kép a tájról. Forrás: NASA/JPL


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."A Curiosity kamerája csodás panorámaképet készített a marsi tájról" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +