A KPLO holdi űrszonda "leszállítva"

Séra Gábor | 5 napja

A SpaceX idei 34. indítását is sikerrel zárta, így a KPLO űrszonda elindulhatott a Hold irányába, ahol teljesítheti mindazt a tudományos műveletet, amit kitűztek számára. Az indítást a Spacejunkie utazócsapata ismét a helyszínről figyelte és dokumentálta, hasonlóan, mint a SBIRS GEO-6 küldetés során.

A startra a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról került sor, ahonnan 93. alkalommal kezdte meg útját a Falcon-9. A hordozó 9 db Merlin 1D hajtóműve magyar idő szerint 01:08-kor "üvöltött" fel, melyek a magasba emelték a 70 méter magas rakétát. A következő fontosabb mérföldkövet T+01:15-kor érte el a "Sólyom", ekkor következett be a Max-q-nak nevezett jelenség, azaz a rakétára nehezedő legnagyobb aerodinamikai nyomás pillanata. Miután ezt mindenféle rendellenesség nélkül átvészelte, következett a MECO (Main Engine Cutoff), tehát a főhajtóművek leállása T+02:35-kor, majd pár másodperc múlva az első és a második fokozat szétválása, és az 1 db vákuum-optimalizált Merlin 1D beindítása (SES-1). A küldetés 3. percénél az áramvonalazó kúpok is hiba nélkül leváltak, hiszen a hasznos teher védelme ekkorra már nem indokolt. A B1052-6 jelű első fokozat mindeközben megkezdte a visszatéréshez szükséges manővereket, hogy 9 perccel az indulása után leszállhasson a „Just Read the Instructions” drónhajóra. A száma így B1052.6-ra módosult, mellyel jelzik, hogy a booster sikeresen teljesítette hatodik misszióját is. T+40:22-kor került sor a küldetés utolsó mozzanatára, amikor is a Falcon-9 második fokozata pályára állította a Dél-Koreai Űrkutatási Hivatal (KARI) Hold körüli keringőegységét, a KPLO-t. Ezzel újabb tökéletes indítást jegyezhet fel a neve mellé a SpaceX, akik rekordnak számító 34 indításnál tartanak 2022-ben.

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence

Fotó: Spacejunkie/Szabó Bence


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."A KPLO holdi űrszonda "leszállítva"" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +