A NASA biztosíthatja az izraeli ULTRASAT küldetés indítását

Séra Gábor | 7 napja

Friss hírek arról számolnak be, hogy a véglegesítés fázisába ért az az Egyesült Államok és Izrael közötti megállapodás, melynek keretén belül a NASA elősegítené az ULTRASAT elnevezésű asztrofizikai missziót. A kontraktus részeként az ügynökség biztosítaná az indítással kapcsolatos műveleteket, tehát az űreszköz geostacionárius pályára való eljuttatását, valamint finanszírozná a misszióban részt vevő tudósokat is. Előbbi lebonyolításához nagy eséllyel a NASA igénybe fog venni egy kereskedelmi küldetést, ami szintén GEO pályára indul, így az ULTRASAT másodlagos hasznos teherként érheti el majd úti célját.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet fejlesztése által, valamint az Izraeli Űrügynökség és a német DESY kutatóközpont támogatásával életre hívott ULTRASAT projekt egy széles látómezővel rendelkező, ultraibolya tartományban érzékeny teleszkópot tartalmaz. Az űreszköz építéséért az Israel Aerospace Industries (IAI) felel, a teleszkópot az Elbit/Elop, az UV-kamerát pedig a DESY Zeuthen biztosítja. Össztömegét tekintve körülbelül 1100 kilogrammról beszélünk, melynek több mint a fele hajtóanyag. Az ULTRASAT a tervek szerint 3 évig fog működni GEO pályán, és elegendő üzemanyaggal rendelkezik, hogy üzemidejét akár 6 évre is meghosszabbíthassák. Az eszköznek két elsődleges célt tűztek ki; az egyik a gravitációs hullámok, például neutroncsillagok összeolvadásaiból származó ultraibolya jelek keresése, a második pedig a szupernóva-robbanások tanulmányozása.

Fantáziarajz az eszközről. Forrás: Weizmann Institute of Science


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."A NASA biztosíthatja az izraeli ULTRASAT küldetés indítását" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +