A Perseverance megkezdte az ősi élet jeleinek keresését a Marson

Oláh Tamás | 2021. július 22., csütörtök 9:32

A NASA Perseverance marsjárója megkezdte az ősi élet nyomainak keresését a Marson. Ebben 2 méter hosszúságú mechanikus karja, illetve a végén elhelyezkedő műszerei lesznek segítségére. A rover már a tesztek során is a valaha készült legjobb kompozíciós elemzést produkálta a marsi porról.

A Perseverance robotkarja vizsgálat közben. Forrás: NASA

A PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) elnevezésű műszer röntgensugárral elemzi a sziklák vegyianyag összetételét. A SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals) ultraibolya lézer segítségével azonosítja a kőzetben található ásványokat, míg a WATSON közelképeket készít arról. Ezeket a mérési eredményeket kombinálva a tudósok felhasználhatják a vizsgált objektum szemcseméretének, textúrájának és összetételének meghatározásához, amelyek segítséget nyújthatnak a kőzet kialakulásának, részletes profiljának meghatározásában.

A Perseverance WATSON kamerájával készül közeli kép a Mars felszínéről. Forrás: NASA

A Perseverance felépítése. A robotkar végén elhelyezkedő PIXL, SHERLOC műszerek és a WATSON kamera segítségével történik a kőzetek elemzése. Forrás: NASA

Valószínűleg a Jezero-kráter évmilliárdokkal ezelőtt egy kráter-tó volt, emiatt is választották a Perseverance leszállóhelyéül. A tó és az azt tápláló vízfolyás már rég kiszáradt, a rover most az egykori tómedren halad át.

A tudósok számára a WATSON kamerával készített közeli felvételek már eddig is rengeteg adatot szolgáltattak a marsi kőzetekről (sikerült különböző színű és átmérőjű szemcséket, összecementálódott kőzeteket azonosítaniuk), a PIXL-ből származó adatokkal kombinálva fontos információkat szolgáltathatnak az adott kőzet képződésének történetéről. A kutatók így adatokat szerezhetnek az egykori vízfolyásról és az ősi, potenciálisan lakható marsi környezetről, úgymond történelmi pillanatfelvételt nyújthatnak a Jezero-kráterről.

A kép a PIXL elnevezésű műszer által egyetlen sziklán észlelt vegyi anyagokat mutatja be. Forrás: NASA

A Perseverance mintákat is vesz a marsi talajból, kőzetekből, amelyeket fém kapszulákba helyez és hátrahagyja őket a Mars felszínén annak érdekében, hogy később további kutatás céljából, egy jövőbeli küldetés során visszaszállítsák azokat a Földre. Az első mintavételi folyamatra hamarosan sor kerülhet, ami várhatóan 11 napig fog majd tartani az összetett folyamatok miatt.

A Perseverance első mintavételi területe a Cratered Floor Fractured Rough nevű területen. A marsjáró a világos színű kőzetekből fog mintát gyűjteni. Forrás: NASA/JPL


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg.



"A Perseverance megkezdte az ősi élet jeleinek keresését a Marson" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +