A Rocket Lab is túl van az első idei sikeres küldetésén

Tamási Dávid | 2021. január 20., szerda 14:16 - FRISSÍTVE: 2021. február 3., szerda 14:19

A ma reggeli küldetésen sikeresen Föld körüli pályára juttatta rakományát a 18. Electron rakéta. Az "Another One Leaves The Crust" nevű misszió a Rocket Lab első idei indítása volt, melynek keretében a OHB Group telekommunikációs műholdját állították orbitális pályára. A kb. 200 kg-os eszközről sajnos szinte semmilyen információt nem tettek közzé, ugyanis egy kínai cég fogja használni, ezért kevés adat állt rendelkezésre.


Az indítást eredetileg múlt szombatra tűzte ki a Rocket Lab, azonban egy szenzorhiba miatt a halasztás mellett döntöttek. Tegnap pedig a rossz időjárás miatt ismét egy nappal csúsztatták a startot. Ma sem várták a legkedvezőbb feltételek az Electron startját, a felszíni és magaslati szelek is erősek voltak, és a visszaszámlálást meg is állították egy alkalommal, T-12 perccel a hajtóművek indítása előtt. Mintegy negyed órás "hold", tehát várakozás után úgy ítélték meg a mérnökök, hogy az induláskor jobbak lesznek a feltételek, így folytatták a visszaszámlálást.


Kép

Forrás: Rocket Lab


Így végül magyar idő szerint 8:27-kor, még bőven a rendelkezésre álló időablakban (mely 7:45-9:15 volt) elhagyta a rakéta az LZ-1 indítóállást. Bár a szél eléggé megnehezítette az emelkedést, az Electron kis mérete és könnyű szerkezete ellenére minden gond nélkül emelkedett, hagyta el a legnagyobb aerodinamikai nyomást jelentő Max-Q fázist, és folytatta útját a világűr felé. T+2:35-nél sikeresen szétvált az első és második fokozat, majd a rakéta tovább gyorsult a kijelölt pályán. Az ún. hot battery swap, tehát a két akkumulátor-csomag cseréje is rendben lezajlott, végül pedig a második fokozat is a tervek szerint levált a végfokozatról, mely a küldetés befejezéseként a kijelölt időpontban kibocsátotta a műholdat. A Rocket Lab 9:49-kor erősítette meg a pályára állítást, és idei első idításuk sikerrel zárult.


Kép

Forrás: Peter Beck/Rocket Lab
"A Rocket Lab is túl van az első idei sikeres küldetésén" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +