Felvétel készült a Tejútrendszer közepén található fekete lyukról

Tamási Dávid | 2022. május 12., csütörtök 18:38 - FRISSÍTVE: 2022. május 13., péntek 19:02

Szenzációs fotót tett közzé ma a National Science Fundation. Galaxisunk, azaz a Tejútrendszer közepén eddig még "csak" felfedezett szupermasszív fekete lyukról készült felvétel az Event Horizon távcső segítségével. Az objektumot Sagittarius A*-nak (röviden Sgr A-nak) nevezik. Ez a felvétel nagyban segítheti a csillagászokat és tudósokat, hogy megértsék, hogyan alakult ki a Tejútrendszer és hogyan változik, változhat az idők során. Miközben a Sgr A* nagyjából 4 milliószor akkora tömegű, mint a Nap, észlelése mégis rendkívül nehéz volt, mert az eddig felfedezett fekete lyukak mérete alapján kicsinek számít. Emellett gyorsan mozgó gázok veszik körül. A Földtől mintegy 25640 fényévre található objektum az eddigi legközelebbi megfigyelt szupermasszív fekete lyuk. A kutatók a megfigyeléshez több földi távcsövet is igénybe vettek.

A nyilvánosságra hozott felvételen fényes gyűrű látható egy fekete pont körül, amit a fekete lyuk árnyéka, ezzel egyértelműen bebizonyosodott az objektum létezése. A szupermasszív fekete lyukak létezését először 2019. április 10-én bizonyították be, amikor a Virgo-galaxishalmazban a Messier 87 galaxis közepén felfedeztek egy ilyen objektumot, 55 millió fényévre a Földtől. A mostani felfedezés számos kérdést felvet a tudósok körében, és felgyorsíthatja a Next Generation Event Horizon távcső fejlesztését és építését.

A Sagittarius A* szupermasszív fekete lyuk. Forrás: National Science FoundationElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Felvétel készült a Tejútrendszer közepén található fekete lyukról" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +