A Vezúv a Nemzetközi Űrállomásról

Oláh Tamás | 11 napja

Oleg Novickij az Expedició-65 tagja készítette a Nemzetközi Űrállomásról az alábbi felvételt, melyen a Vezúv látható. A képen jól látszik, hogy a tűzhányót már körbenőtte Nápoly, és az agglomerációjába tartozó települések. Éppen emiatt Földünk egyik legveszélyesebb potenciálisan aktív tűzhányója, hiszen effúzív (lávaöntő) kitörései mellett gyakran explozív (robbanásos) kitörést is produkál. Ez attól is függ, mennyi ideig marad a magma a föld alatti kamrában (minél tovább, annál erősebb kitörést eredményez, a magasabb olvadáspontú alkotóelemek kristályosodása miatt és ennek következtében a feloldott gázok - elsősorban vízgőz és szén-dioxid - koncentrációjának növekedése miatt). A Vezúv környezetében hozzávetőlegesen 3 millió ember él, akiknek a kitelepítése több hetet is igénybe vehet. A tűzhányó "lélegzését" a nyugati lejtőjén található obszervatóriumból monitorozzák, figyelve a vulkáni aktivitás miatt kialakuló mikrorengéseket, illetve a rengések számának növekedését, melyekből előre lehet jelezni egy esetleges kitörést.

A tűzhányó egyébként látogatható, aktivitásának elsődleges jelzője a kénes kigőzölgések, így a turistáknak készülnie kell kellemetlen szagokra is.

A Vezúv a Nemzetközi Űrállomásról. Forrás: Oleg Novitsky


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."A Vezúv a Nemzetközi Űrállomásról" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +