Arianespace | MEASAT-3D & GSAT-24 küldetésprofil

Séra Gábor | 10 napja

A francia Arianespace második indítására készül, ami a 2022-es évet illeti, melynek során ezúttal egy Ariane-5 hordozórakéta indul útjára a Guyana Űrközpontból.

Indítás időpontja: 2022. június 22. - magyar idő szerint 23:03

Indítás helye: Guyana Űrközpont, ELA-3 startállás, Francia Guyana

Megbízó: NewSpace India Limited (NSIL), MEASAT

Indítójármű: az Arianespace által üzemeltetett Ariane-5 nehézrakéta

Rakomány: a GSAT-24 indiai kommunikációs, és a MEASAT-3D műhold

Rakomány össztömege: MEASAT-3D: 5.648 kg, GSAT-24: 4.181 kg

Pálya: geostacionárius átviteli pálya (GTO)

Fokozat(ok) visszatérése: nem képes erre az Ariane-5 rakéta, az első fokozat az Atlanti-óceánba fog visszazuhanni

Élő közvetítés: magyar nyelvű élő közvetítés a Spacejunkie YouTube-csatornán, valamint hivatalos élő stream az Arianespace YouTube-csatornáján

Indítás kimenetele: sikeres

A küldetés számokban

Ez lesz

  • az Arianespace idei 2., összességében 291. indítása
  • az idei 1., összességében a 113. Ariane-5 rakétaindítás
  • a 66. indítási kísérlet 2022-ben, az összes startot világszerte figyelembe véve

A küldetés részletei

A június 22-én induló misszió során egy Ariane-5 hordozó fogja elhagyni az ELA-3 startállást, mely az idei év első indítása ezzel a rakétával. A küldetés alkalmával két darab szatellit is helyet kapott a 17 méter magas orrkúp alatt, név szerint a GSAT-24 indiai kommunikációs, és a MEASAT-3D műhold. Mindkét űreszköz geostacionárius pályán fogja végezni feladatát, ami Ázsia egy-egy régiójának kiszolgálása lesz. Az indítást a tengerentúli Francia Guyana területéről hajtják végre, hiszen az sokkal közelebb található az Egyenlítőhöz. A misszió névleges időtartama kb. 40 perc, amit a rakéta elemelkedésétől számolunk a második műhold leválasztásáig.

Az indítás idővonala. Forrás: Arianespace

MEASAT-3d

A szatellit a Measat-3a és Measat-3b műholdakhoz hasonlóan 91,5°-os keleti pályán helyezkedik majd el, hogy Malajzia egész területén akár 100 Mbps sebességű szélessávú szolgáltatást nyújtson a korlátozott vagy földi hálózattal nem rendelkező területeken. Ezen túlmenően a MEASAT-3d képes lesz nagy felbontású, 4k és 8k videók sugárzására is, továbbá redundanciát is biztosítani fog. A műhold C- és Ku-sáv segítségével közvetlen televíziós műsorszórást és más távközlési szolgáltatásokat tesz lehetővé, a Ka-sáv pedig az internetkapcsolathoz járul hozzá. Továbbá rendelkezik L-sávval is a dél-koreai KT SAT műhold-üzemeltető számára, amellyel hozzájárul a GPS pontosságának növeléséhez. A megközelítőleg 6 tonnás űreszközt az Airbus építette, aminek működési élettartama kb. 19 év.

Forrás: Airbus Defence and Space

GSAT-24

A GSAT-24 egy 4 tonnás, Ku-sávú kommunikációs műhold, amelyet az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) épített az ISRO kereskedelmi részlege számára, mely a NewSpace India Limited (NSIL) nevet viseli. A szatellit kiváló minőségű televíziós, távközlési és műsorszóró szolgáltatásokat fog nyújtani India felett. A GSAT-24 lesz a 25. indiai műhold, melyet az Arianespace állít pályára. Élettartama kb. 15 év.

Forrás: Airbus Defence and Space


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Arianespace | MEASAT-3D & GSAT-24 küldetésprofil" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +