Arianespace | Pléiades Neo 3 (VV18) küldetésprofil

Bonczók Zoltán | 2021. április 28., szerda 16:45 - FRISSÍTVE: 2021. május 31., hétfő 9:24

Ma éjszaka kerül sor az európai Arianespace 18. indítására a Vega rakétával, ráadásul ez lesz a tavalyi sikertelen küldetés után az első ezzel a hordozóval.

Indítás ideje, helye: 2021. április 29. magyar idő szerint 03:50, Guyana Űrközpont – ELV (Ensemble de Lancement Vega – Vega indítóállás), Kourou, Francia Guyana

Megbízó, rakomány: Pléiades Neo 3 földmegfigyelő műhold és 5 db kisműhold az SSMS műholdtároló egységben

Hordozórakéta: Arianespace Vega hordozórakétája

Rakomány össztömege: 940 kg

Pálya: alacsony napszinkron pálya (SSO)

Élő közvetítés: hivatalos élő közvetítés az Arianespace YouTube-csatornáján

A Vega rakéta

A Vega (Vettore Europeo di Generazione Avanzata, magyarul: újgenerációs európai hordozórakéta) az Arianespace legújabb hordozórakétája, melyet az Olasz (ASI) és az Európai Űrügynökség (ESA) segítségével fejlesztettek ki. 1998-ban kezdődött a tervezés, 2012-ben repült először – ennek a fedélzetén volt az első magyar műhold is, a Masat-1.

Alacsony poláris és napszinkron pályákra 1430 kg hasznos terhet tud állítani, elliptikus (200x1500km) 1960 kilogrammot. Az Ariane-1 által használt ELA-1 indítóállás lett átalakítva a Vega számára, a mai megnevezése ELV – Ensemble de Lancement Vega.

A mostani lesz a Vega 18. küldetése, és az első a tavaly novemberi sikertelen küldetés után, amikor a harmadik fokozatban egy hajtóműprobléma miatt elvesztek a műholdak.

Korábbi Vega indítás

A rakomány

A Pléiades Neo 3 földmegfigyelő műhold a németországi Airbus Defense & Space gyártásában és üzemeltetésében. A műhold egy 4 darabból álló konstelláció első darabja lesz, a következőt júniusban indítják majd (a maradék kettőt pedig 2022-ben). A Pléiades Neo 3 műholdon kívül utazik még 5 db nanoműhold is az SSMS műholdtároló egységében: NorSat-3, ALL-Bravo, ELO Alpha, és két darab Lemur-2 (138, 139).

A Pléiades Neo 3 és az SSMS tárolóplatform az áramvonalazó kúpba helyezés előtt


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Arianespace | Pléiades Neo 3 (VV18) küldetésprofil" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +