Az ABL Space Systems rakétája állítja majd pályára az Amazon első két műholdját

Tamási Dávid | 2021. november 3., szerda 8:35 - FRISSÍTVE: 2021. november 5., péntek 7:26

A napokban írt alá az Amazon és az ABL Space Systems feltörekvő rakétagyártó kisvállalat egy szerződést, mely magában foglalja a legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cég Project Kuiper műhold-konstellációjához tartozó első két prototípusműhold felbocsátását. A KuiperSat-1 és KuiperSat-2 indítását alacsony Föld körüli pályára tervezik végrehajtani 2022 utolsó negyedévében az ABL kisteherbírású rakétájával, az RS-1-gyel. A kisméretű jármű első indítására még idén sor kerülhet a Kodiak-félszigetről Alaszkából. Az űripari cégnek nagy tervei is vannak vele, hiszen jövőre nyolc, 2023-ban pedig már tizenhat indítást szeretnének elvégezni.

Az ABL Space Systems RS-1 rakétájának fantáziaképe. Forrás: Amazon

Az Amazon november 1-jén adta be a Federal Communications Commissionnek (FCC, Szövetségi Kommunikációs Bizottság) a kísérleti engedélyek kérvényezését a két műholdra. Ezek az űreszközök még nem lesznek részei a tervek szerint 3200 műholdból álló flottának, mivel eleve úgy számolnak velük, hogy a felbocsátást követően nagyjából két éven belül visszatérnek a légkörbe és megsemmisülnek. A prototípusokról nem közölt adatokat a cég, de ha sikeres teszteket hajtanak végre velük, az nagyban előrelendíti az operatív műholdak gyártását a későbbiekben. Annyit azonban lehet tudni, hogy a Project Kuiper konstelláció kb. felét 2026 júliusáig szeretné az Amazon pályára állítani, míg a teljes flotta 2029 júliusában állhatna szolgálatba. Összesen öt fázisban kívánják felbocsátani a műholdakat, melyek közül az első 578 szatellitből áll, és ezek kb. 630 km-es magasságban keringenek majd a Föld körül.

Eközben, ahogy feljebb írtuk, az ABL jelenleg is készül első rakétaindítására, melynek ablakát december 15-ig meghosszabbították. A 2017-ben alapított rakétagyártó vállalat már 2,4 milliárd dolláros értékkel bír, miközben még egy felbocsátást sem hajtottak végre. A még fejlesztés alatt álló RS-1 rakéta tervezett hasznos teherkapacítása alacsony Föld körüli pályára 1350 kg lesz, melyet egy mobil indítóállásról bocsátanak majd fel, így jóval szélesebb körű alkalmazhatóságot és gyorsabb, rugalmasabb indítási feltételeket lehetővé téve.

Jelenleg a két cég együttműködése már az integrációs fázisban tart, azaz amikor összehangolják a hasznos teher elhelyezését a rakéta orrkúpjában kialakított rögzítőplatformon. A KuiperSat-1 és KuiperSat-2 illeszkedési próbáit jövő év elején tervezik befejezni, és ezután szállítják majd át a Cape Canaveral Űrhaderőbázisra az egységeket.

Fantáziakép a Project Kuiper konstelláció egyik műholdjáról. Forrás: AmazonElkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Az ABL Space Systems rakétája állítja majd pályára az Amazon első két műholdját" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +