Bővült az ESA Bolygóvédelmi Hivatala

Oláh Tamás | 15 napja

Az ESA évek óta elkötelezett az iránt, hogy felnyissa a szemünket az űrben rejlő veszélyekre, ami azt jelenti, hogy biztosítani kell az aszteroidák észlelését, és követését. 2019-ben az ESA elfogadott egy megújított "Űrbiztonság" programot, amely nem csupán ezen objektumok figyelését célozza meg, hanem a nemzetközi közösséggel együttműködve olyan küldetéseket terveznek, amelyek segítségével először tesztelhetik az aszteroidák eltérítését (Hera-küldetés). Ez a nagyobb cél szükségessé tette az ESA Bolygóvédelmi Hivatalának kibővítését, ennek eredményeként jött létre a Near-Earth Object Coordination Centre, azaz NEOCC (Földközeli Objektumok Koordinációs Központja).

Az új központot az olaszországi Frascatiban (Rómától 20 km-re) található, az egykori ESRIN (ESA Centre for Earth Observation) hivatal átalakításával, kibővítésével hozták létre, amely a jövőbeni Flyeye távcsöveiből származó napi megfigyelési adatok fő adatközpontjaként is szolgál majd. Az első ilyen távcső már összeszerelés alatt áll egy milánói gyárban.

A Flyeye távcső illusztrációja. Forrás: ESA

Detlef Koschny, az ESA Bolygóvédelmi Hivatalának megbízott vezetője elmondta: "Az iroda egyik fő tevékenysége az aszteroida kockázati lista összeállítása. A NEOCC rangsorol minden olyan aszteroidát, amelynek a Földbe való becsapódási esélye a nullánál nagyobb, majd összevonja az összes rendelkezésre álló megfigyelést - szükség esetén újabbakat szerez be -, egészen addig, amíg meg nem ismerjük az egyes objektumok pontos pályáját."

Luca Conversi, a NEOCC vezetője hozzátette: "A világ minden tájáról érkeznek aszteroida-megfigyelésekkel kapcsolatos adatok, amelyeket a Koordinációs Központ csapata felhasznál arra, hogy meghatározza az égitestek pályáját és becsapódási kockázatát."

A NEOCC tehát az európai adatforrások és információszolgáltatók egész hálózatának központi hozzáférési pontja. Hozzájárul a Naprendszerben található aszteroidák és üstökösök megfigyeléséhez, koordinálásához, azokról információkat gyűjt, és kockázatelemzéseket készít. Ezen túlmenően értékeli, és figyelemmel kíséri a Föld közelébe érkező objektumok jelentette veszélyt, és szükség esetén enyhítő intézkedéseket javasol, például a vészhelyzeteket elhárító ügynökségek számára egy közelgő becsapódás esetén.

Az ESA Bolygóvédelmi Hivatala jelenleg 15 főből áll, akiknek fele a NEOCC-ben, a többiek pedig más ESA-intézményekben (többek között a hollandiai ESTEC-ben, a németországi ESOC-ban és a spanyolországi ESAC-ban) dolgoznak.

Az ESRIN hivatalának épületegyüttese. Forrás: ESA


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Bővült az ESA Bolygóvédelmi Hivatala" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +