Breaking: Két saját Photon űrszondát küld a Rocket Lab a Marshoz!

Tamási Dávid | 2021. június 15., kedd 14:26

Ma ismét egy nagyon izgalmas hírt jelentett be az amerikai-új-zélandi cég: két saját fejlesztésű űreszközt küldenek a Marshoz az ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) küldetés keretében, mely a NASA SIMPLEx (Small Innovative Missions for Planetary Exploration) programjának részét képezi majd. A küldetés célja két űrszondát Mars körüli pályára állítani, melyek a bolygó szerkezetét, összetételét és különleges mágneses mezejét fogják vizsgálni. Olyan kérdésekre is szeretnének választ találni, hogyan hatnak a napszelek a bolygó légkörére és hogyan változhatott ezek hatására az évmilliók során a Mars éghajlata. A két szonda a 2024-ben esedékes indítási ablakban kezdené meg útját a Vörös Bolygóhoz egy NASA által bérelt kereskedelmi rakéta rakományaként egy ún. rideshare-indítás keretében. 11 hónapos utazásuk után a "Blue" és "Gold" névre keresztelt Photon űrszondák egy elliptikus pályára állnak majd a Mars körül és kezdik meg egy éves kutatómunkájukat. Ehhez a már bevált Curie hajtóműrendszert fogják használni. Peter Beck, a Rocket Lab elnök-vezérigazgatója így kommentálta a ma bejelentett missziót: "Ez egy nagyon ígéretes küldetés, ami jelentős tudományos eszköztárat szállít majd kis csomagban. Korábban a bolygókutatások több százmilliónyi dollárt emésztettek fel, és akár egy évtized alatt valósultak csak meg. A Photon űrszondánk azt bizonyítja majd, hogy költséghatékonyan is lehet bolygókutatást végezni, mely a tudományos társadalom ismeretét fogja még inkább kiszélesíteni és ezáltal jobban megérthetik Naprendszerünk múltját és működését.

Az ESCAPADE egyike a három küldetésnek, melyet 2019-ben válaszott ki a NASA a fent említett SIMPLEx program részeként. A program célja, hogy elérhetőbbé tegye a tudományos közösség számára a bolygókutatás lehetőségét és ezáltal további ismeretek megszerzését. Az űrhivatal még ebben a hónapban megvizsgálja a Rocket Lab terveit a küldetés megvalósítására, és júliusban hoznak döntést az előkészületek következő lépéseiről.

Forrás: Rocket Lab
Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Breaking: Két saját Photon űrszondát küld a Rocket Lab a Marshoz!" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +