Doug Hurley visszavonul a NASA-tól

Oláh Tamás | 19 napja

21 év szolgálat után visszavonul Douglas G. Hurley a NASA űrhajósa, egykori tengerészgyalogos, ezredes.

Hurley a New York állambeli Endicottban született 1966. október 21-én. 2000 augusztusában lépett be a NASA kötelékébe. Már kiképzett űrhajósként az STS-107, illetve STS-121 jelzésű küldetések során támogatói, tanácsadói szerepkörben szolgált.

Első űrrepülésén, 2009-ben az STS-127 Endeavour űrsikló pilótája volt, és segített a Nemzetközi Űrállomás japán kísérleti moduljának, a Kibonak, valamint annak két utolsó alkatrészének leszállításában és telepítésében.

Doug Hurley az STS-127 Endeavour fedélzetén. Forrás: NASA

2011-ben repült ismét az STS-135 pilótájaként, amely az Atlantis 33. repülése volt, valamint a NASA űrrepülőgép-programjának 135. és egyben utolsó küldetése. A küldetés keretében a Raffaello modullal ellátmányt, kutatási anyagokat és eszközöket szállítottak a Nemzetközi Űrállomásra. 2011-ig Hurley 680 órát, azaz hozzávetőlegesen 28 napot töltött az űrben.

Doug Hurley az STS-135 Atlantis pilótaülésében. Forrás: NASA

Doug Hurley különböző területeken a Földön is támogatta munkájával a NASA-t. Többek között részese volt a Columbia balesetét rekonstruáló csapatnak, az űrsikló kigördülési és a landolási folyamatainak oktatója volt. Az űrsikló-program leállítását követően a Johnson Űrközpont repülő személyzetért felelős osztály igazgatóhelyettese lett. 2014 augusztusában kinevezték a kereskedelmi űrrepülések személyzeti osztályának igazgató helyettesének. Az űrügynökségnél töltött évei alatt a NASA oroszországi műveleti igazgatója volt, a csillagvárosi Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban.

2015-ben Hurley lett az Amerikai Egyesült Államok egyik első űrhajósa, akit kereskedelmi űrrepülésekre képeztek ki. A kinevezés után meg is kezdte a felkészülést a Boeingnél és a SpaceX-nél. Douglas G. Hurley volt a 2020. május 30-án induló Crew Dragon Demo-2 küldetés parancsnoka, mely az utolsó repülése volt a NASA kötelékében.

Karrierje során összesen 93 napot töltött a világűrben.

Doug G. Hurley utolsó küldetésén. Forrás: ISS Twitter


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Doug Hurley visszavonul a NASA-tól" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +