Egy éve indult útjára a Csang'e-5 szonda

M. Csabi | 8 napja - FRISSÍTVE: 2021. november 25., csütörtök 10:18

Magyar idő szerint 2020. november 23-án 21:30-kor emelkedett a magasba a Csang'e 5 szondát szállító Hosszú Menetelés-5 hordozó rakéta. A misszióról itt számoltunk be bővebben. A küldetés lényegében holdi kőzet- és talajminta visszahozatala a keringőegység segítségével.

November 23-i események:

  • 21:30:21-kor a Hosszú Menetelés-5 rakéta a magasba emelkedik
  • T+36 (22:06) perckor a rakomány leválik a rakétáról és a szonda útjára indul

A Csang'e-5 egységei, és azok feladatai:

  1. Keringőegység: kommunikáció tartása a Földön lévő irányítóközponttal, valamint a minta visszahozataláért is ez felelős.
  2. Leszállóegység: a többi egységgel landol a Hold felszínére, és a rajta található robotkarral talajmintát gyűjt be, majd a visszatérő kapszulába helyezi azt.
  3. Felszállóegység: az egység a mintagyűjtés után elválik a landolóegységtől, majd a kapszulával együtt felszáll. Később dokkol az orbitális egységhez (keringőegységhez), és a kapszulát áthelyezi.
  4. Visszatérőegység: a keringőegységgel együtt visszatér a Földre és landol.

CZ-5 rakéta a start pillanatában. Kép forrása: CASC


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Egy éve indult útjára a Csang'e-5 szonda" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +