Egy kanadai magáncég speciális holdi rovert fejleszt

Tamási Dávid | 17 napja

A STELLS nevű torontói magánvállalat egy speciális holdjáró fejlesztésébe fogott: a Mobile Power Rover (MRP) elnevezésű eszköz saját napelemtábláinak segítségével termelne áramot, amit aztán vezeték nélküli eljárással lenne képes más holdi járműveknek áttölteni. Az MRP-1 legkorábban 2025-ben indulhat egy másik hasznos teher részeként a Hold déli pólusának valamely területére. Alex Karparov, a cég ügyvezető igazgatója azzal magyarázta a rover kifejlesztését, hogy számos esetben merülhet majd fel főleg kis- és közepes méretű holdjárók vagy egyéb űreszközök esetében a túl csekély mennyiségű áramtermelés, amik az árnyékosabb kráterekben tevékenykednek, és az MRP megoldás lehet a problémára. A kanadai rovert eredetileg radioizotópos termoelektromos generátorral szerelték volna fel, de technikai és szabályozási kihívásokba ütközött a cég, ezért döntöttek végül a napelemmel történő áramtermelés mellett.

Az elektromos energia átadását kétféle módon fogja végrehajtani az MRP: egyik megoldásként, miután feltöltötte az akkumulátorait a jármű, egy másik eszköz közelébe gurul, és vezeték nélküli eljárással tölti fel annak akkumulátorait. Másik módszerként egy töltőegységet helyez el az adott kráterben, majd kigurulva onnan egy napsütötte területre, megkezdi az egység feltöltését, ami a másik járműnek továbbra is vezeték nélkül lesz képes továbbítani az áramot.

Kaplarov elmondása szerint a prototípus gyártása már befejeződött és jelenleg a repülési prototípus építése zajlik, aminek kialakítása már szinte teljes mértékben megegyezik a végleges roverrel, mely kb. 30 kg tömegű lesz. A cégvezető minden kereskedelmi partneri megkeresésre nyitott, ám egyelőre hivatalosan még nem írtak alá senkivel szerződést az együttműködésre. Bár a STELLS még nagyon kis cég a jelenlegi 20 alkalmazottal, és Kaplarov maga finanszírozza az egész vállalkozást, azt reméli, hogy a Canadensys Aerospace Corporation-höz hasonlóan ők is támogatást nyernek el a Kanadai Űrügynökségtől. Ez utóbbi magáncég 32 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget kapott a CSA-tól a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) programjának keretében induló roverre, ami hat darab tudományos kutatási eszközt fog eljuttatni a Holdra legkorábban 2026-ban. Bár a STELLS is dolgozott egy tudományos holdjáró kifejlesztésén, az űrügynökség nem szavazott bizalmat ennek a projektnek.

A holdjáró látványterve. Forrás: STELLS


Elkötelezettek vagyunk, hogy tevékenységünk reklámoktól mentes maradjon és kizárólag közösségi finanszírozásból működhessünk. Ha tetszik a munkánk, akkor azt kifejezheted egy megosztással, illetve ha van módod, anyagilag is hozzájárulhatsz az oldal működéséhez, ezt a "Támogatás" gomb megnyomásával teheted meg."Egy kanadai magáncég speciális holdi rovert fejleszt" bejegyzés hozzászólásai (0 db)

Jelenleg még senki nem szólt hozzá a témához! Légy Te az első!

Hozzászólás írása +